A ritmikus gimnasztika sztárja, akinél közelebb talán senki sincs Putyinhoz

2022. május 7. – 15:31

frissítve

A ritmikus gimnasztika sztárja, akinél közelebb talán senki sincs Putyinhoz
Alina Kabajeva a 19. Világifjúsági és diáktalálkozón az oroszországi Szocsiban, 2017. október 18-án – Fotó: Grigoriy Sisoev / Sputnik / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak azt mondtam neki, hogy az arcomra kérek krémet, nem azt, hogy a Krímet” – terjedt el az orosz vicc még 2014-ben. Az annexiós szóviccnél azonban fontosabb, hogy a poén szerint ezt Alina Kabajeva mondja az orosz elnöknek, mintha a felesége lenne. Sőt a viccnek van egy remek, de lefordíthatatlan folytatása is, miszerint „hát azt már nem is merem neki mondani, hogy babakocsi is kellene” – a babakocsi oroszul „kaljaszka”, ami ugyebár nincs túl messze Aljaszkától, azaz Alaszkától. Ennél magától értetődőbben nem is lehetne jelezni Vlagyimir Putyin és a ritmikus gimnasztika 2004-es olimpiai bajnokának szoros kapcsolatát.

Ez a feltételezett közelség az oka annak, hogy az EU komolyan fontolgatja Kabajeva felvételét az orosz elnök közvetlen környezetét érintő személyes szankciók listájára.

A városi folklór Kabajevát kétségtelenül Putyin titkos feleségének tekinti. Már a nagyon távoli 2008-ban is megkapta ezt a kérdést az akkor még a közvélemény előtt bizonyosan nős elnök, aki annyit válaszolt, hogy sok ilyen cikk jelent meg, mással is hozták már hírbe a lapok, tetszenek is neki ezek a nők, de a híresztelések teljesen alaptalanok. Ugyanabban az évben még egy cikk is jelent meg a készülő esküvőről. Az erről hírt adó Moszkovszkij Korreszpongyentet nem sokkal később be is zárták, a tulajdonos szerint pusztán pénzügyi okokból.

Keveset tudni róluk

Kétségtelen, egy esküvőhöz előbb el kellett volna válni az előző feleségtől, ilyen hír azonban sehol sem jelent meg akkoriban. Erre 2013-ig kellett várni, amikor az elnök és Ljudmila Putyina bejelentették a válást. A házasságból két közös lányuk van, sokáig róluk sem tudott semmit a nyilvánosság, az elmúlt években ebben változás történt.

A válás ténye erősítette a gyanút, hogy a Kabajevával való kapcsolatban tényleg lehet valami – ennél a valaminél ma sem tudunk többet, csak azokat a pletykákat, amelyek arról szólnak, hogy az idén 72 éves Putyinnak és a héten 39. születésnapját ünneplő Kabajevának állítólag két, más információk szerint három közös gyereke is van.

Vlagyimir Putyin virágot ad Alina Kabajevának , miután átadta neki a Barátságért Érdemrendet a Kremlben 2001. június 8-án – Fotó: Sergei Chirikov / Pool / AFP
Vlagyimir Putyin virágot ad Alina Kabajevának , miután átadta neki a Barátságért Érdemrendet a Kremlben 2001. június 8-án – Fotó: Sergei Chirikov / Pool / AFP

Putyin egyébként nem rejtőzködőbb, mint amennyi szovjet-orosz vezetőktől megszokott. A családtagok Sztálintól kezdve sosem voltak részei a nyilvánosságnak, ebben is a peresztrojka hozott újat, amikor Mihail Gorbacsov mellett igazi first ladyként jelent meg felesége, Raisza Gorbacsova. Az első orosz elnök, Borisz Jelcin esetében már több volt a nyilvánosság, főként a lánya és annak több férje kapott fontosabb pozíciókat, de Putyin inkább visszatért a nyilvánosságot kerülő hagyományokhoz.

A válás és a bejelentése viszont már egyáltalán nem volt hagyományos, ahogyan az sem, hogy 2018 végén az éves nagy sajtókonferencián már a következőt mondta lehetséges újabb házasságáról: „Mint minden rendes ember, ezt azért idővel meg kell tennem.”

Nos, 2022-ben már ott tartunk, hogy ha hivatalos információ nincs is a kapcsolatukról, az ma már nemzetközi diplomáciai szinten is komolyan felmerülő lehetőség, hogy az Oroszország ellen bevetett szankciók személyre szabott részeit Alina Kabajevára is kiterjesztik, mint olyanra, aki közel áll az Ukrajna ellen indított háborúért felelős orosz elnökhöz.

Kétségtelen, hogy Kabajeva sport utáni karrierje házasság nélkül is jelzi, hogy az elnök kitüntetett figyelemmel és bizalommal van iránta.

Sportolóból politikus, majd médiavezér

Kabajeva 1983-ban született az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Üzbegisztánban, tatár apától – aki futballista volt – és orosz anyától. 1994-ben a szülők elváltak, Alina nővérével és édesanyjával együtt Moszkvába költözött, hogy itt foglalkozzon tovább a ritmikus gimnasztikával, amit otthon alig négyéves kora óta művelt. Edzője itt nem mellesleg az a Jelena Vinyer lett, aki két évvel korábban az üzbég származású milliárdos, Aliser Uszmanov felesége lett.

Első világbajnokságát 15 évesen, Oszakában nyerte – négy számban lett aranyérmes – aztán ezt megismételte Budapesten is 2003-ban. A koronát pályafutására 2004-ben az athéni olimpián aratott győzelmével tette fel.

Ezután megjárta a Maxim címlapját, aztán sportmenedzseri diplomát szerzett, közben pedig egyre inkább része lett a politikai életnek: már 2001-től – alig 18 évesen – tagja lett az Egységes Oroszország párt legfelsőbb tanácsának, 22 évesen pedig a Putyin által létrehozott Társadalmi Kamarának, amely afféle konzultatív testülete volt az elnöknek. 2007-ben úgy tűnt, elégedetlenek vele, csekély részvétele miatt megváltak tőle, de valójában a bizalom nem tört meg: abban az évben már parlamenti képviselő és ifjúságügyi bizottsági alelnök lett. Nem volt különösebben aktív, hét év alatt háromszor szólalt fel – és megszavazta a kormánypártiakkal és a formális ellenzékkel együtt azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy amerikaiak adoptálhassanak Oroszországból gyerekeket.

Alina Kabajeva az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpia nyitóünnepségén 2014. február 7-én – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Alina Kabajeva az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpia nyitóünnepségén 2014. február 7-én – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Közben más dolga akadt, 2008-ban – 25 évesen – lett a Nemzeti Média Csoport – (NMG) egyik vezetője, ezt a pozícióját a mai napig őrzi. Az NMG több cég által egyesített médiaérdekeltségekből jött létre, úgy alakult, hogy ezek az egymástól független cégek hatékonyabbnak találták a közös működtetést. Az NMG azóta tovább nőtt, megszerezte a javarészt állami Pervij Kanal egynegyedét, az addig független Ren TV 30 százalékát, több rádióadót, sport- és ingyenes lapot. Súlya tovább nőtt azután, hogy 2014-ben törvényben tiltották meg, hogy külföldi befektető egy médiumban 20 százaléknál nagyobb részesedést birtokoljon. 2014-ben aztán Kabajeva az NMG igazgatótanácsának elnöke is lett, ami mindenképpen jelzi, hogy Putyin töretlenül bízik az egykori sportolóban.

Talán pont Putyin miatt nem érik el a szankciók

Családja az elmúlt tíz évben számos lakást és földeket vásárolt, de a sajtó megkeresésére sosem reagáltak – emlékeztet a BBC orosz szolgálata. A meg nem erősített hírek a két, sőt három közös gyerekről máig nem nyertek bizonyosságot, ahogyan az sem, hogy a közelmúltig Kabajeva ideje nagy részét Svájcban töltötte, egy kiemelten őrzött villában, Genf közelében. Svájc hivatalosan nem ismerte el, hogy tudna Kabajeva hollétéről, amikor felmerült, hogy a szankciók miatt meg kellene tiltani a beutazást az ő számára is. Hogy a szankciókat rá is kiterjesztenék, azt egyelőre a Fehér Ház sem mondta ki, bár nem is zárta ki.

Egyelőre azonban vannak olyan feltételezések is, hogy épp Putyinnal való személyes viszonya védi meg attól a szankciós csomagtól, amely sok orosz milliárdost, akár az elnöktől távolabb álló embert elér: eszerint épp ezzel a gesztussal akarják megőrizni a lehetőségét annak, hogy Putyin kompromisszumkészebb legyen az Ukrajnát érintő tárgyalásokon.

Mindenesetre talán a szankciók felvetődésével is összefügg, hogy a közelmúltban Kabajeva már bizonyosan Moszkvában volt: nemrég megjelent a nevén futó tornászfesztiválján. A show-műsort május 8-án mutatják be, egy nappal a második világháború végének évfordulójakor tartandó ünnepek előtt.

Kabajeva a megjelenéskor közvetve jelezte elkötelezettségét is az Oroszország által indított, ott háborúnak nem nevezhető háború mellett is. Az egykori sportolónő ugyanis ebből az alkalomból a fesztiválon egy olyan háttér előtt pózolt, amely sajátosan ötvözte a jelenlegi ukrajnai inváziót és a második világháborút – szovjet–orosz értelmezésben az 1941–1945-ös Nagy Honvédő Háborút. A háttérben ugyanis a második világháborús szovjet kitüntetéseket tartó – az elmúlt 15 évben kokárdaként is fontos szimbólummá vált – fekete-narancssárga György-szalagból „Z” betűt formáztak, amely az Ukrajna elleni invázió orosz jelképe lett. Hogy miként lett azzá, arról itt olvashat bővebben.

A Komszomolszkaja Pravda – amely szovjet eredetű, leginkább KISZ-es Igazságként fordítható neve ellenére bulvárlap – azonban egészen mást vett észre. A „Z” betűről említést sem téve udvarolt a sportolónőnek, a cikknek azt a címet adva, hogy „Alina Kabajeva elvakított mély dekoltázsával”:

Alina Kabajeva az Ukrajna elleni háborút támogató orosz szimbólummá lett Z betűk előtt – Forrás: Kp.ru
Alina Kabajeva az Ukrajna elleni háborút támogató orosz szimbólummá lett Z betűk előtt – Forrás: Kp.ru
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!