Putyin állítólagos barátnőjét is szankcionálhatja az EU

2022. május 6. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az Európai Unió Oroszországot célzó hatodik szankciós csomagjáról leginkább azért esik szó, mert az Európai Bizottság próbálja néhány tagállam – köztük a leghangosabban Magyarország – ellenkezése ellenére belemanőverezni az olajembargót, a tervezett csomagnak más elemei is lennének.

A CNN értesülései szerint egy ilyen elem lehet, hogy felkerül a szankcionált személyes listájára Alina Kabajeva, akiről régóta az a hivatalosan meg nem erősített vélekedés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeretője és eltitkolt gyermekei anyja. Áprilisi médiaértesülések szerint az Egyesült Államokban is felmerült ez a lehetőség, de az amerikai szankciókat végül nem terjesztették ki Kabajevára.

A CNN forrásai ugyanakkor jelezték, hogy még semmi sincs kőbe vésve, a csomag elfogadásáig még kerülhetnek le nevek a listáról, és újak is kerülhetnek fel rá. Egy másik felmerült név Kirill pátriárkáé, mert az orosz ortodox egyház vezetője – volt KGB-ügynök – hangos Putyin-támogató, és az ukrajnai háborúban gyakorlatilag átvette az inváziót legitimálni igyekvő állami narratívát. Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádiónyilatkozatában már jelezte is, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni a Kirill elleni szankciót, mert szerinte ez a vallásszabadságot veszélyeztetné.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!