Von der Leyen bízik benne, hogy átmegy az új szankciós csomag, amelyet Orbán megvétózna

2022. május 6. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Bízom benne, hogy a csomagot a helyes útra tudjuk terelni – ha egy nappal tovább tart, hát egy nappal tovább tart, de jó irányba haladunk”

– mondta egy pénteki konferencián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról a szankciós csomagról, amelynek keretében az év végéig leállítanák az orosz olaj importját az Európai Unióba.

A magyar kormány a napokban többször jelezte, hogy nem ért egyet a javaslattal, még úgy sem, hogy Szlovákia mellett Magyarország is kapna egy év haladékot az orosz olajimport kivezetésére. Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök mondta a péntek reggeli rádiónyilatkozatában, hogy a csomag vállalhatatlan, mert felér egy, a magyar gazdaságra dobott atombombával.

Láthatóan az Európai Bizottság keresi a kompromisszumot: ahogy péntek délelőtt írtuk, az Euronews és a Reuters uniós forrásai is azt mondták, hogy Magyarország újabb egy év haladékot kaphat, így csak 2024 végére kellene felhagynia az orosz olaj vásárlásával. (A Reuters ehhez azt is hozzátette, hogy Szlovákiára ugyanez vonatkozik, de 2024 közepéig Csehország is haladékot kaphat.)

Von der Leyen arról is beszélt, hogy az olajembargó nem lesz könnyű, de az EU „hosszú távon nem utalhat pénzt Oroszországba, tekintettel annak értékeire”, és Oroszország már nem tekinthető többé megbízható partnernek.

Arról, hogy mindeközben a színfalak mögött a kormány is aktívan keresi a kacskaringós kiutat az orosz energiafüggőségből, itt írtunk részletesen.

(Sky News, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!