Elon Musknak kínálják megvételre a világhírű szicíliai fehér sziklák egy részét

2022. május 05. – 05:40

Másolás

Vágólapra másolva

A világhírű szicíliai fehér sziklaképződmény, a Török lépcső (Scala dei Turchi) egy részét kínálja tulajdonosa eladásra Elon Musk amerikai milliárdosnak, írja az MTI.

A 72 éves Ferdinando Sciabarra, akit tavaly a helyi hatósággal való hosszú jogi huzavona után jegyeztek be hivatalosan a szikla egy része tulajdonosának, úgy gondolja, az üzletember jó gazdája lenne a nevezetességnek, amelynek állapotára rengetegen panaszkodnak.

Sciabarra, aki nyugdíjazása előtt a helyi kereskedelmi kamaránál dolgozott, 19. századi örökösödési papírok alapján tartott igényt a képződmény tulajdonjogára. Azután kapta meg a részét, hogy vizsgálatot indítottak az ügyében állami tulajdonú föld elfoglalása miatt.

Azt mondta, miután hiába kérte a helyi és a tartományi hatóságokat, hogy intézkedjenek a szikla jobb védelméről, vagy nyilvánítsák természetvédelmi területté, most aukcióra bocsátja a Török lépcső egy részét.

„Ígéreteket kaptunk, semmi mást. Most, egy év után, a várható nyári turistaáradat miatt aggódva árverésre bocsátjuk, amelyre először Elon Muskot hívjuk meg” – magyarázta Sciabarra a Corriere della Serának.

Fotó: Antoine Lorgnier / AFP
Fotó: Antoine Lorgnier / AFP

Az óriás lépcsőnek látszó sziklát, mely a dél-szicíliai partról nyúlik a Földközi-tengerbe, nemcsak a természetes talajpusztulás, de a nagy számú turista is fenyegeti, akik közül többen viszik magukkal a lágy fehér mészkő egy-egy darabját. Januárban vandálok vörös vasoxidport szórtak a fehér sziklára. A teraszos sziklaképződmény valaha arab kalózok rejtekhelyeként szolgált, a köznyelvben őket törökökként emlegették, innen ered a neve.

Valószínűleg azért merült fel Musk neve esetleges vevőként, mert nemrég bejelentették, hogy 44 milliárd dollárért megveszi a Twittert. A milliárdos pár nappal ezután azzal viccelődött, hogy legközelebb a Coca-Colát veszi meg, hogy visszategye a kokaint a kólába,

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!