Az ukrán külügy szerint a Kárpátalját ért rakétatámadás bizonyítja, a háború Magyarországot is érinti

2022. május 5. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy létszámú magyar kisebbség lakta Kárpátalja ellen a héten végrehajtott orosz rakétacsapás megmutatta, hogy a háború nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is érinti, „bármennyire is próbálják figyelmen kívül hagyni ezt a tényt Budapesten”

– jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő csütörtökön a Facebookon közzétett bejegyzésében. Kedd este az orosz légierő stratégiai bombázói a Kaszpi-tenger térségéből robotrepülőkkel támadták a volóci vasútállomás melletti transzformátorállomást (a csapásnak nem volt halálos áldozata vagy sérültje). Ezzel az orosz erők először hajtottak végre katonai akciót Kárpátaljához tartozó területen.

Nyikolenko szerint „a rakétatámadások nem hagynak kétséget afelől, hogy Oroszország gonoszságát csak közös erőfeszítésekkel lehet legyőzni. Hiú remény, hogy a politikai engedmények csillapítják Oroszország agresszív étvágyát. Putyin nem tesz különbséget a nemzetiségek között, amikor megparancsolja csapatainak, hogy embereket irtsanak ki.”

A szóvivő tovább noszogatta a magyar kormányt, hogy „saját biztonsága érdekében” segítsen megállítani Oroszországot – például az orosz kőolajimportra vonatkozó uniós szankciótervezet elfogadásával (a magyar kormány csütörtökön leszögezte, hogy megvétózza a tervezetet).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!