Egykori védelmi minisztere szerint Trump tűzparancsot akart kiadni a Fehér Ház előtt tüntetőkre

2022. május 2. – 17:56

Egykori védelmi minisztere szerint Trump tűzparancsot akart kiadni a Fehér Ház előtt tüntetőkre
Mark Esper a koronavírus elleni kormányzati akciócsoport 2020. április 1-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Win McNamee / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Amióta Donald Trump dicstelen módon távozott a hatalomból, több tucat visszaemlékezés és portré jelent meg az egykori (és nem elképzelhetetlen, hogy jövőbeli) elnökről egykori fehér házi beosztottjai vagy akár saját unokahúga tollából. Ennek oka részben az, hogy Trump továbbra is elképesztően érdekli az embereket, és a róla szóló könyvek borítékolhatóan óriási nyereséget hoznak a kiadóknak. De ahogy az a politikai memoárirodalomra mindig is jellemző volt, a visszaemlékezések kiváló eszköznek bizonyulnak arra, hogy egy adott kormánytag, bizalmas a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt próbálja tisztára mosni erkölcsileg nem éppen makulátlan történelmi szerepét.

Egykori kollégái hosszú sorához Mark Esper volt hadügyminiszter is csatlakozott, aki meglehetősen turbulens időszakot élt át az elnök mellett 2019 novemberétől 2020 novemberéig. „Szent eskü” című, az amerikai könyvesboltokban május 10-től kapható könyvéből – nyilván amolyan kedvcsinálónak – kiszivárogtattak pár szaftosabb részletet.

Esper visszaemlékezése szerint a George Floyd halála után kirobbant tiltakozássorozat kirobbanása (a minneapolisi fekete férfit egy rendőri intézkedés során szabályosan megfojtották) után Trump azonnal fel akarta oszlatni a Fehér Ház körül is csoportosuló tüntetőket, és azt kérdezte Espertől az ügy kezelésére összehívott válságstáb ülésén, hogy

nem lehetne egyszerűen rájuk lőni? Lábon vagy valami ilyesmi?

Esper becsületére legyen mondva, hogy mind a kabinet ülésén, mind a nyilvánosság előtt szembeszállt az elnökkel, és már a hadsereg mozgósításának ötletét is elvetette – az elnöknek egy 1807-es törvény alapján lehetősége van arra, hogy felkelés esetén az Egyesült Államok területén katonákat vessen be, és nyilvánosan elhatárolódott, amikor a rendszerszintű rasszizmus ellen tiltakozókra a Washington szövetségi kerületi státuszát kihasználó elnök ráküldte a rendfenntartó erőket – azért, hogy utána a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt egy bibliával fotózkodhasson.

Esper egyébként nemcsak a George Floyd-zavargások idején állt ellen a katonai beavatkozást követelő elnökének, de később hajlandó volt együttműködni a demokrata többségű kongresszussal is a rabszolgatartók érdekében polgárháborút viselő Konföderáció tábornokairól elnevezett katonai bázisok névcserjéről is. A minisztert végül Trump közvetlenül az elnökválasztás (a mai napig el nem ismert) eredményhirdetése előtt menesztette, mivel a választások előtt nem sokkal kiszivárgott, hogy Esper előre megírta a felmondólevelét.

Esper könyvét egyébként a kézirat véglegesítése előtt több mint 30 tábornok, kormánytag és jogász olvasta át tüzetesen, hogy megjelenése előtt kigyomlálhassák belőle a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos információkat, adatokat.

(via Axios)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!