Donald Trump beperelte a New York Timest és a saját unokahúgát egy adóelkerülést pedzegető cikk miatt

2021. szeptember 22. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Donald Trump már lassan egy éve nem az Egyesült Államok elnöke, még mindig van miért beszélni róla – elég csak arra gondolni, hogy Bob Woodward legújabb botránykönyve szerint az USA vezérkari főnöke titkos tervet kovácsolt arra az esetre, ha hivatali idejének utolsó napjaiban Trump be akarná vetni az atomfegyvert. A volt elnök most éppen azért került be a hírekbe, mert pert indított saját unokahúga és a New York Times ellen egy 2018-ban megjelent cikk miatt, mely szerint adóelkerüléssel több százmillió dollárhoz jutott hozzá a '90-es években – írja a BBC.

A kedden benyújtott kereset apropója ez a 2018-ban megjelent New York Times-cikk, amely rendkívül részletesen taglalta, hogy a saját bevallása szerint önerőből milliárdossá váló Donald Trump – aki korábban azt állította, hogy mindössze egymillió dollárt kapott apjától, Fred Trumptól – élete során akkori árfolyamon több mint 400 millió dollárnak megfelelő pénzt kaszált apja ingatlanbirodalmából. Ennek nagy részét ráadásul adóelkerülés segítségével.

A cikk megjelenésekor nem lehetett tudni, hogy pontosan honnan származnak a lap információi, ám 2020-ban kiderült, hogy Trump unokahúga, Mary Trump szállította őket, Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man című memoárjában ő maga rántotta le a leplet erről. Trump korábban is kategorikusan tagadta a könyvben szereplő állításokat, és pert is indított, hogy az ne jelenhessen meg, de végül nem járt sikerrel.

Az egykori elnök most azért indított pert, mert állítása szerint Mary Trump megsértett egy megállapodást azzal, hogy bizalmas dokumentumokat adott ki. A kereset szerint a New York Times újságírói (Susanne Craig, David Barstow és Russell Buettner) bosszúvágyból működtek együtt Mary Trumppal, akit „rávettek arra, hogy csempéssze ki a dokumentumokat az ügyvédje irodájából”. Donald Trump a keresetben komoly károkról beszél, és 100 millió dolláros kártérítést szeretne kapni.

Mary Trump ugyanakkor a könyvében egészen másként festi le a dokumentumok átadását, a cikk egyik szerzője, Susanne Craig pedig a Twitteren azt írta, hogy egyszerűen bekopogott a nőhöz, aki ajtót nyitott neki. Azt is hozzátette, hogy szerinte ezt újságírásnak hívják. A New York Times hivatalos reakciójában azt írta, hogy a Donald Trump adóelkerüléséről szóló oknyomozás segített az embereknek abban, hogy megismerhessék ezt a nyomósan közérdekű ügyet. Mint írták, ez a per kísérlet arra, hogy elhallgattassanak egy független sajtóorgánumot, így minden erejükkel azon lesznek, hogy megvédjék magukat a bíróságon.

Tavaly egyébként Mary Trump perelte be Donald Trumpot, valamint két testvérét, Maryanne Trump Barryt és a tavaly augusztusban elhunyt Robert Trumpot csalás és összeesküvés vádjával, mert állítása szerint kigolyózták őt az örökségéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!