Habeck: Németország megérezné az olajembargót, de ez növelheti majd az energiahatékonyságot

2022. május 2. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter ismét megerősítette, hogy Németország elviselné az orosz olajra kivetett embargót, bár nem lenne egyszerű – írja az MTI. Arra is rámutatott, hogy vannak országok, amik viszont nem így vannak ezzel, és ezt szerinte tiszteletben kéne tartani.

Az ország keleti részén, Berlinben és térségében – amit az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki – ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be.

Ugyanakkor nem keletkezne országos olajválság, és Németország megbirkózna az embargóval.

A miniszter hozzá tette, hogy a földgáz esetében Németország az orosz gázt még nem tudta kiváltani, ezért azt nem engedhetik meg maguknak. Ezért azt mondta, hogy okosan kell meghatározni a lépések sorrendjét, nem szabad „gazdasági katasztrófához” vezető „meggondolatlan” intézkedéseket hozni, és figyelembe kell venni azt is, hogy egy esetleges EU-s embargó milyen következményekkel járhat a világ más térségeiben. Arról is beszélt, hogy a szankciók mellett lennének más eszközök is, de nem ment bele a részletekbe.

Roert Habeck német gazdasági miniszter egy május 2-ai sajtótájékoztatón – Fotó: Bernd Von Jutrczenka / DPA / AFP
Roert Habeck német gazdasági miniszter egy május 2-ai sajtótájékoztatón – Fotó: Bernd Von Jutrczenka / DPA / AFP

„Tudomásul kell venni, hogy véget ért az olcsó fosszilis energiaforrások kora”

– mondta

A németországi fogyasztóknak az energia további drágulására kell felkészülniük, és tudomásul kell venni azt is, hogy az állam nem képes kompenzálni minden áremelkedést.

Ez a „keserű és kemény igazság”, ugyanakkor az árakban megmutatkozó piaci ösztönzés hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez. Szerinte a kormány azzal tud segíteni, hogy a vállalatoknak hitelprogramot indít az állami fejlesztési bankon keresztül, és szigorú feltételekkel vissza nem térítendő támogatást is nyújt az energiaköltségekre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!