Németország kész elengedni az orosz olajat, de ennek a szegényebb országok fizethetik meg az árát

2022. április 29. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország készen áll, hogy leváljon az orosz olajról – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a ZDF-nek. Habeck már kedden is beszélt arról, hogy napokon belül kiváltanák az orosz olajat, most viszont már azt mondta, hogy meg tudnák tenni anélkül, hogy összeomlana a gazdaság.

Németországot eddig – Magyarországgal és Ausztriával együtt – több uniós tagország is bírálta amiatt, hogy a saját energiafüggősége miatt ellenzi az Oroszország elleni energetikai szankciókat. Korábban a német kormány azt mondta, hogy az orosz olajat év végéig váltanák ki.

Szerinte Németország meg tud küzdeni egy esetleges embargó gazdasági hatásaival, de a kisebb, szegényebb országok nem feltétlenül lennének erre képesek. Ezzel jár annak a kockázata, hogy egyrészt a megemelkedő olajárak mellett Oroszország kevesebb exporttal többet keres, mint korábban, valamint az is, hogy Putyin éket verhet az Ukrajna oldalán álló országok közé.

Az embargó hatásaival küzdő országok előtt Habeck szerint Putyin megmentőként, a kapitalizmus alternatívájaként jelenhet meg, vagy akár meg is zsarolhatja a szegényebb országokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!