Felháborítónak tartja a lengyel és a szlovák kormányfő, hogy Magyarország és Németország tiltakozik a szankciók miatt

2022. április 23. – 21:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eduard Heger szlovák kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Szlovákiában tartott kormányközi konzultációt pénteken. Közös sajtótájékoztatójukon kijelentették: Lengyelország és Szlovákia egységes álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban.

A szlovák miniszterelnök arról beszélt, ők „nem fordítottak hátat Ukrajnának”. Szerinte különösen fontos, hogy „Ukrajna szabad és demokratikus ország maradjon”. Heger azt is mondta, hogy további szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben. Majd arról beszélt, csalódott Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó Ukrajnát fegyverekkel ellátni, és még a fegyverszállítmányokat sem engedi át az országon.

Morawiecki méltatta Szlovákiát, rámutatva, hogy ők nehezebben birkóznak meg a szankciókkal, mint Lengyelország, mert Szlovákia sokkal nagyobb mértékben függ az orosz gáztól. Biztosította ugyanakkor kollégáját, hogy Lengyelország segíteni fogja Szlovákiát az Oroszországból származó gázimport csökkentésében, mégpedig a két ország közötti gáz interkonnektor (összekötő) megnyitásával, amit idén júliusban tesztelnek majd.

A lengyel kormányfő arról is beszélt, hogy Lengyelország határozottan bírálja mindazokat, akik vitatják az Oroszországgal szembeni szankciók szükségességét. „Egyformán felháborodunk azokon, akik tiltakoznak a szankciók ellen, függetlenül attól, hogy Magyarországról vagy Németországról van szó.” Úgy véli, „a bűncselekményeket bűncselekményeknek kell nevezni, nem szabad úgy tenni, mintha valami másról lenne szó” – mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy az óvatosság ebben a tekintetben „rossz és helytelen hozzáállás, amit el kell ítélni”. Szerinte Putyin fő szándéka az orosz birodalom újjáépítése.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!