Finnország már május 12-én dönthet NATO-tagsága kérelmezéséről

2022. május 2. – 10:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Finnország már május 12-én dönthet NATO-tagsága kérelmezéséről – írja a Reuters az Iltalehti című finn lap névtelen kormányzati forrásaira hivatkozva. A csatlakozásról szóló döntés két lépésben születhet majd meg aznap. Sauli Niinisto finn elnök először bejelenti, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az ország csatlakozzon a nyugati védelmi szövetséghez, majd a parlamenti frakciók is jóváhagyják a jelentkezést.

A NATO-hoz való csatlakozás ötlete Oroszország ukrajnai inváziója miatt merült fel a finnekben és a svédekben. Oroszország, amellyel Finnországnak 1300 kilométeres közös határa van, arra figyelmeztetett, hogy atomfegyvereket és rakétákat fog telepíteni, ha Finnország és Svédország az Egyesült Államok vezette NATO-szövetséghez való csatlakozás mellett dönt.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta:

„Finnországnak és Svédországnak kell eldöntenie, hogy kívánnak-e NATO-tagságot kérni vagy sem. De ha úgy döntenek, hogy jelentkeznek, Finnországot és Svédországot tárt karokkal fogadják a NATO-ban.”

A finn közvélemény-kutatások szerint az ország lakóinak mintegy kétharmada támogatja a csatlakozást. Az északi államok csatlakozásáról ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!