Jelentősen csökkent Németország orosz gázfüggősége

2022. május 1. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német gazdasági minisztérium vasárnap közzétett statisztikáiból látszik, hogy nagymértékben csökkent az Oroszországból importált kőolaj, földgáz és szén aránya az országban, írja a Guardian.

A legnagyobb változásokat egy német kormányzati képviselő foglalta össze Twitteren. Az Oroszországból hozott olaj 35 százalékról 12-re, a gáz 55-ről 35-re, míg a szén aránya az Európai Unió importtilalmát követően 50-ről 8 százalékra esett.

Ezzel párhuzamosan Olaf Scholz német kancellár egy május elsejei gyűlésen ígéretet tett arra, hogy országa továbbra is támogatni fogja Ukrajnát pénzzel, segélyekkel és fegyverekkel. Hozzátette, hogy a többek között Németország világháborús múltjából táplálkozó pacifista megközelítés „elavult”; szerinte ugyanis cinikusnak tűnhet egy ukrán állampolgár számára, „ha azt mondják neki, fegyverek nélkül védje magát Putyin agressziója ellen.”

Németországot a háború kezdete óta több NATO-tagállamtól is érte bírálat, mondván, sem a fegyverszállítás terén, sem az Oroszország számára fő bevételi forrást jelentő energiahordozók importja ellen nem tesz eleget. A német külpolitika háború előtti pávatáncáról itt, az azóta beállt változásokról pedig itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!