ENSZ-főtitkár: A 21. században semmiképp sem lehet elfogadható egy háború

2022. április 28. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön felkeresi azokat a helyszíneket az ukrán főváros környékén, amelyeket márciusban több héten át orosz csapatok szálltak meg. Az első állomás a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka volt, ami szinte teljesen megsemmisült a légicsapásokban és bombázásokban.

„Amikor látom azokat a lerombolt épületeket, elképzelem a családomat az egyik ilyen fekete házban. Látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak… A háború egy abszurditás a 21. században. A háború bűn, és amikor ezeket a helyzeteket látjuk, a szívünk természetesen az áldozatokkal van, részvétünk a családoké. A 21. században semmiképp sem lehet elfogadható egy háború” – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár Bucsában, a templom mögötti tömegsír helyszínén azt mondta: „Itt érzi az ember, hogy mennyire fontos az alapos kivizsgálás és az elszámoltatás. Teljes mértékben támogatom a Nemzetközi Törvényszéket (ICC), és arra kérem Oroszországot, hogy fogadja el az együttműködést az ICC-vel. De amikor háborús bűnökről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a legrosszabb bűntett maga a háború” – mondta.

(BBC)

António Guterres ENSZ-főtitkár Borogyankában 2022. április 2-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
António Guterres ENSZ-főtitkár Borogyankában 2022. április 2-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!