Meg kell állítani az emberiség önpusztító spirálját az ENSZ szerint

2022. április 26. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az éghajlatot befolyásoló emberi tevékenység világszerte egyre több katasztrófához vezet – figyelmeztetett az ENSZ kedden, az „önpusztító spirál” megállítását szorgalmazva. Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatala (UNDRR) új jelentésében kiemelte: a klímaváltozás miatt világszerte rohamosan növekszik a katasztrófák száma. Az elmúlt húsz év minden évére 350-500 közepes vagy annál nagyobb méretű katasztrófa jutott – írták a jelentésben. Ezek költségei az elmúlt évtizedben átlagosan évi 170 milliárd dollárra nőttek.

Áradás miatt összedőlt épület mellett a dél-afrikai Durban közelében Fotó: Rogan Ward / Reuters
Áradás miatt összedőlt épület mellett a dél-afrikai Durban közelében Fotó: Rogan Ward / Reuters

Az évtized végére, 2030-ig 560-ra nőhet a katasztrófák éves száma, és életek milliói kerülhetnek veszélybe a szárazság, a szélsőséges időjárás és az áradások miatt. „A világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófák jelentette kockázatot beépítsük az életmódunkba és a beruházásokba” – mondta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese a beszámoló ismertetésekor. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg ezt az önpusztító spirált. „Kollektív önelégültségünket tettekre kell váltanunk, együtt lelassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák ütemét” – mondta.

A jelentés szerint a világ alábecsüli a természeti katasztrófák kockázatát, és túlzott optimizmussal, valamint a legyőzhetetlenség érzésével közelít a problémákhoz. A beszámoló szerint növekszik a katasztrófák mérete és intenzitása. Az elmúlt öt évben több áldozata és érintettje volt a katasztrófáknak, mint az azt megelőző öt évben.

A klímaváltozás Magyarországot sem kíméli, amit jól jeleznek a Másfélfok.hu korábbi elemzései szerint az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma hazánkban, és látványosan csökkent a havas napok száma Magyarországon az elmúlt tíz évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!