Kim Dzsongun ismét arról beszélt, hogy felpörgetik a nukleáris fegyvereik fejlesztését

2022. április 26. – 07:21

frissítve

Kim Dzsongun ismét arról beszélt, hogy felpörgetik a nukleáris fegyvereik fejlesztését
Hwasong-17 típusú interkontinentális ballisztikus rakéta az észak-koreai fegyveres erők alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Phenjanban – Fotó: KCNA, Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető hétfő este egy katonai parádén azt mondta: a leggyorsabb ütemben fogja fejleszteni országa nukleáris fegyverarzenálját.

„Továbbra is lépéseket teszünk nemzetünk nukleáris képességeinek megerősítésére és a leggyorsabb ütemben történő fejlesztésére”

– mondta Kim Dzsongun a Koreai Központi Hírügynökség jelentése szerint az észak-koreai fegyveres erők alapításának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén.

A felvonuláson több betiltott interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) is bemutattak, amelyek 5500-tól 12 000 kilométer hatótávolságúak lehetnek. A nukleáris fegyverek célba juttatására tervezett ICBM-ekkel így Észak-Korea már elvileg az amerikai szárazföldig képes kiterjeszteni csapásmérő távolságát.

Idén márciusban Észak-Korea 2017 óta először tesztelt újra ICBM-et, amit a nemzetközi közösség széles körben elítélt. Az Egyesült Államok a teszt után több szankciót is bevezetett az országgal szemben.

Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy miközben a nyugati világ az ukrajnai orosz invázióval van elfoglalva, Észak-Korea négyévnyi relatív visszafogottság után ismét intenzív fegyverkísérletekbe kezdett. Az újabb kísérlet még egy 1980-as évekbeli, B kategóriás akciófilmre emlékeztető videót is kapott az észak-koreai diktátor főszereplésével. A kísérlettel részben a dél-koreai választásokra reagáltak, amelyen egy keményebb Észak-Korea-politikát hirdető konzervatív jelölt nyert. Másrészt Kim Dzsongun sem szereti, ha az Egyesült Államok elfeledkezik róla, és Dél-Korea és Japán védelmi képességeinek fejlesztésében segédkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!