Zelenszkij: Az ortodox világ most láthatta, hogy a húsvét semmit nem jelent az oroszoknak

2022. április 25. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnapi ukrán-amerikai tárgyalás miatt rendhagyó módon hétfőn délelőtt jelentkezett szokásos napi beszédével Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezúttal elsősorban arról beszélt, hogy az oroszok az ortodox húsvét idejére sem álltak le az agresszióval. Az ukrán elnök szerint Oroszország légicsapásokkal üdvözölte Ukrajnát húsvét alkalmából, ráadásul olyanokkal, amelyeknek kizárólag az emberi élet kioltása volt a célja. Zelenszkij szerint

akik ezeket a szörnyűségeket elkövették, akik két gyereket is megöltek húsvétkor, akik nem biztosítottak humanitárius folyosókat és akik elutasították a húsvéti tűzszünetet, azokat nem lehet kereszténynek nevezni.

Az ukrán elnök emellett beszélt a harcok állásáról, illetve arról is, hogy hétfőn reggel is folyamatosan szóltak a légvédelmi szirénák, az oroszok folyamatosan le akarják törni az ellenállásukat, de szerinte az sem egyértelmű, hogy mit akarnak elérni. Mint mondta, az elfoglalt területeken már bekövetkezett a humanitárius katasztrófa, vagy ha nem, akkor hamarosan be fog. Alapvető termékek hiányoznak, nincs gyógyszer, az emberek nem tudnak normálisan élni.

Zelenszkij kitért az amerikai-ukrán tárgyalásokra, illetve azok eredményeire is, ezekről korábban itt, itt és itt írtunk. Az ukrán elnök kiemelte, hogy ugyanabban hisznek az Egyesült Államokkal: ha a demokrácia győz egy országban, az egész világon győz, amikor pedig a szabadságot megvédik valahol, az egész világon megvédik. Zelenszkij azt mondta, Erdoğan török elnökkel is beszélt a mariupoli helyzetről, valamint az oroszokkal való tárgyalásokról.

Zelenszkij azt is kiemelte, hogy az élelmiszerárak egyes országokban már most kritikus szinten vannak, ha azonban Oroszország folytatja a háborút, emberek milliónak túlélése foroghat majd kockán. A teljes beszédet itt lehet elolvasni, alább pedig videós formátumban lehet megnézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!