Egy új közvélemény-kutatás szerint a szerbek többsége ellenzi az EU-csatlakozást

2022. április 22. – 22:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a szerbek többsége ismét ellenzi Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozását. Az Ipsos közvélemény-kutató cég által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka támogatja Szerbia uniós tagságát, míg 44 százaléka ellenezte ezt – írja az Euronews.

Marko Uljarevic, az Ipsos munkatársa a kutatást megrendelő Blicnek azt mondta, hogy 20 év után ez volt az első alkalom, hogy az EU-tagságot ellenzők aránya magasabb volt, mint a csatlakozást támogatóké. Aleksandar Vučić szerb elnök szerint a kutatás eredménye hasonló a kormányzó Szerb Haladó Pártban uralkodó hangulathoz.

„Hiszem, hogy Szerbiának helye van az Európai Unióban, hiszem, hogy folytatnunk kell európai utunkat. Meg kell őriznünk a függetlenségünket a döntéshozatalban, legalábbis amíg az EU teljes jogú tagja nem leszünk” – mondta Vučić.

Szerbia 2009-ben jelentette be csatlakozási kérelmét Brüsszelnek, a csatlakozási tárgyalások pedig 2014-ben kezdődtek el. A Koszovóval való rendezetlen konfliktus akadályozza ezt a folyamatot.

Oroszbarát tüntetők Belgrádban 2022. április 15-én. A tüntetők azután vonultak utcára, hogy Szerbia is megszavazta Oroszország tagságának felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – Fotó: Zorana Jevtic / Reuters
Oroszbarát tüntetők Belgrádban 2022. április 15-én. A tüntetők azután vonultak utcára, hogy Szerbia is megszavazta Oroszország tagságának felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – Fotó: Zorana Jevtic / Reuters

Az orosz–ukrán háború felerősítette a szerbek hagyományos oroszbarátságát, Belgrádban oroszpárti tüntetést is tartottak, a résztvevők között voltak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök portréjával vonultak föl. Szerbia ugyan megszavazta az orosz agressziót elítélő ENSZ-határozatokat, az Oroszország elleni szankciókat azonban nem támogatja.

Aleksandar Vulin belügyminiszter a napokban azt nyilatkozta, hogy Szerbiának át kell gondolnia az Európai Unióhoz való csatlakozásról szőtt célját. „Az Európa iránti szeretetünket az Oroszország iránti gyűlöletünkkel mérik” – mondta Vulin az RTS közszolgálati televíziónak. „Ha szereted Európát, gyűlölnöd kell Oroszországot. Nos, én nem akarom gyűlölni Oroszországot, nem akarok senkit sem gyűlölni. Jogom van ahhoz, hogy egyetlen barátomat se veszítsem el, nem veszek részt a konfliktusaikban” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!