A spanyol és a dán kormányfő Kijevben jelentett be újabb fegyverszállítmányokat

2022. április 21. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök és Mette Frederiksen dán kormányfő közös kijevi látogatásán új vállalások hangzottak el. Sanchez azt mondta, hogy csütörtökön behajóztak egy 30 teherautóból, különleges nehéz szállítójárművekből és 10 kisebb gépjárműből álló, egyéb hadianyaggal kiegészített szállítmányt, mely lengyel kikötőkön keresztül érkezik majd Ukrajnába. Frederiksen pedig ígéretet tett arra, hogy hazája mintegy 30 milliárd forintnak megfelelő korona értékben szállít – közelebbről nem részletezett – fegyvereket az orosz agresszió ellen harcoló országnak.

A két kormányfő megtekinti a Kijev közelében található, súlyos harcokat átélt Borodjankát Fotó: Szergej Szupinszki / AFP
A két kormányfő megtekinti a Kijev közelében található, súlyos harcokat átélt Borodjankát Fotó: Szergej Szupinszki / AFP

A spanyol kormányfő bejelentette, hogy hazája kezdeményezi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál, hogy a testület küldjön nyomozókat a háborús bűncselekménynek tűnő atrocitások kivizsgálására; Spanyolország pedig saját hatáskörben is nyomozókat küld a bucsai és más mészárlások helyszíneire.

Szintén csütörtökön Joe Biden amerikai elnök is bejelentett egy 800 millió dollár (kb. 270 milliárd forint) összértékű, nehéztüzérséget, drónokat és lőszert is tartalmazó fegyverszállítmányt, amihez jövő héten kér felhatalmazást (a vélhetően erre készséggel rábólintó) amerikai kongresszustól.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!