Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt

2022. április 20. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy tesztelték az új Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétájukat. A sikeres indítására moszkvai idő szerint 15:12-kor került sor az Arhangelszki területen található pleszecki állami tesztlétesítményben. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéta a távol-keleti Kamcsatka félszigeten lévő célpontot találta el.

A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje 2022. április 20-án – Fotó: Russian Defence Ministry / Reuters
A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje 2022. április 20-án – Fotó: Russian Defence Ministry / Reuters

Putyin szerdán videókapcsolaton keresztül tekintette meg a rakéta sikeres indítását. Az orosz elnök azt mondta: „Ez sokáig páratlan lesz a világon, és elgondolkodtatja azokat, akik megpróbálják fenyegetni országunkat. Az új rendszer nagyon nagy teljesítményű, és képes ellenállni minden modern rakétaelhárító fegyvernek.” Hozzátette, a Szarmat megalkotásához kizárólag orosz egységeket és alkatrészeket használtak fel.

Az Interfax orosz hírügynökség azt írja, hogy a teszt céljai teljes mértékben teljesültek. Hozzátették, hogy a Hadászati Rakétacsapatok Krasznojarszk területén állomásozó ezredét felkészítik az új rakétával való felfegyverzésre. „Az ígéretes Szarmat rakétarendszer a Vojevoda helyébe lép” – közölte az orosz védelmi minisztérium. „Ez az indítás az első az állami tesztprogramban. A tesztprogram befejezése után a Szarmat rakétarendszer a Hadászati Rakétacsapatoknál áll majd szolgálatba” – áll a minisztérium közleményében.

(Sky News, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!