Ma kezdi el megvitatni a finn parlament a NATO-csatlakozás kérdését

2022. április 20. – 07:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A finn kormány épp egy hete nyújtott be egy, az országuk potenciális NATO-tagságának következményeit elemző és összegző jelentést, amely a parlamenti vitának is megágyazott Finnországban. Ez kezdődik el szerdán, abból kiindulva pedig, hogy az Európa-ügyi miniszter múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy „nagyon valószínű” a csatlakozási kérelem benyújtása, elképzelhető, hogy a korábban semleges finnek a háború miatt mégis a NATO-ban kötnek ki.

Döntés persze egyelőre nem született, ám erre valószínűleg nem kell majd sokat várni. Sanna Marin finn kormányfő már korábban jelezte, hogy nem hónapok, hanem hetek alatt fog eldőlni a NATO-csatlakozás kérdése. A fentebb említett jelentés szerint a szövetséggel jelenleg is együttműködő Finnország jóval nagyobb biztonságot élvezhetne tagországként a NATO elrettentő ereje miatt, de ajánlásokat ebben nem fogalmaztak meg, így a parlamenten múlik a döntés.

Az orosz–ukrán háború miatt egyébként jóval több finn támogatja most a csatlakozást, az évtizedekig 20-30 százalék környékén stagnáló arány egészen 60 százalékig kúszott fel. A finn és a svéd csatlakozási szándékokról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!