Hiába ajánlottak fel két brit harcost Putyin barátjáért cserébe, London nem akarja ezzel kisegíteni az oroszokat

2022. április 19. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem valószínű, hogy belemenne az Egyesült Királyság az oroszok által hétfőn felajánlott fogolycsere-ajánlatba, írja a CNN. Ahogy arról írtunk, az orosz állami televízióban közzétettek egy felvételt két brit harcosról, akik azt kérik, engedjék át az ukránok Viktor Medvedcsuk Putyin-barát politikust, hogy őket is szabadon bocsáthassák.

Aiden Aslin és Shaun Pinner – Fotó: Rossyia 1 / Reuters
Aiden Aslin és Shaun Pinner – Fotó: Rossyia 1 / Reuters

Shaun Pinner és Aiden Aslin az ukrán idegenlégió tagjaiként harcoltak, azonban orosz hadifogságba kerültek. Kedden nyilatkozott először az ügyükben brit kormánytag: az északír ügyekért felelős miniszter, Brandon Lewis nem szerette volna kommentálni a „valójában nemzetbiztonsági ügyet”, azonban hozzátette:

„Nem kellett volna oda utazniuk, illegálisan vannak ott (…) Mindenkinek azt üzenem: ne utazzanak illegálisan Ukrajnába. Az ukrán védelmi erők élvezik az Egyesült Királyság támogatását. Továbbra is támogatni fogjuk őket, és ennek ez a helyes módja”

– mondta Lewis, kiemelve, hogy aki Ukrajnát szeretné támogatni, tegye ezt „helyes úton”, például pénzzel vagy menekültek befogadásával. „Nem pedig rendkívül veszélyes és valójában nem törvényes módon a kiutazással” – tette hozzá a miniszter. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e fogolycsere Medvedcsuk és a britek között, Lewis úgy válaszolt: „Nem keresünk arra módot, hogyan segíthetnénk Oroszországnak.”

Viktor Medvedcsuk felesége sajtótájékoztatót tartott április 15-én Moszkvában a férje elfogásával kapcsolatban – Fotó: Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency / AFP
Viktor Medvedcsuk felesége sajtótájékoztatót tartott április 15-én Moszkvában a férje elfogásával kapcsolatban – Fotó: Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency / AFP

Medvedcsukot néhány napja kaptak el az ukrán erők, miközben Transznyisztria felé menekült. A politikus egy hétfőn közzétett videóban arra kérte az orosz elnököt – aki lányának a keresztapja is egyben –, hogy kiszabadításáért cserébe engedje szabadon távozni az ukrán lakosságot és a csapatokat az ostrom alá vett Mariupolból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!