Csak aznap dőlhet el, hogy II. Erzsébet királynő részt vesz-e a platinajubileumi eseményeken

2022. április 17. – 20:49

Csak aznap dőlhet el, hogy II. Erzsébet királynő részt vesz-e a platinajubileumi eseményeken
II. Erzsébet brit királynő mosolyogva ül a kelet-angliai Norfolkban, a Sandringham House-ban 2022. február 2-án. A fotót a Buckingham-palota adta ki, Őfelsége ezen a napon kezdte el az uralkodást hetven éve – Fotó: Chris Jackson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Telegraph Buckingham-palotán belüli forrásokra hivatkozva azt írja, csak aznap fogják megerősíteni a királynő részvételét a platinajubileumi eseményeken. Őfelsége, aki április 21-én csütörtökön tölti be a 96. életévét, a lehető legtöbb eseményen szeretne részt venni, azonban a mozgásszervi problémái ebben akadályozhatják. Egyelőre kizártnak tartják azt, hogy az uralkodó kerekesszéket használjon nyilvános eseményeken.

A Buckingham-palotából származó információk szerint feltételezhető, hogy II. Erzsébet királynő nem lesz jelen a különböző nyilvános eseményeken platinajubileumán, ha azonban mégis, akkor arról az adott napon döntenek, és a királyi család egyik tagja fogja elkísérni. A jövőben ez lehet az új stratégiája a palotának, így elkerülhetők a félreértéseket, és senkinek nem okoznak csalódást, ha a királynő mégsem jelenik meg valahol.

A királynő idén már több eseményt is lemondott egészségügyi problémái miatt, nemrég jelentkező mozgásszervi probléma mellett a koronavírust is elkapta februárban. 1970 óta idén először nem vesz részt a húsvét reggeli istentiszteleten, ahogyan a nagycsütörtöki szertartáson sem volt ott a windsori Szent György-kápolnában, és az éves nemzetközösségi szertartást is lemondta. II. Erzsébet, akit a napokban váratlanul két év után először meglátogatott Harry herceg és Meghan Markle, azonban továbbra is ellátja uralkodói feladatait, számos online eseményen jelen van, és mindennap megkapja a legfontosabb kormányzati információkat A korona című sorozatból is jól ismert piros dobozban. A hírek szerint azt egyelőre elvette, hogy nyilvánosan kerekesszékben jelenjen meg.

Ami a platina jubileumot illeti, a lap forrásai hangsúlyozták, hogy a brit uralkodó tervezi, hogy a lehető legtöbb eseményen részt vesz, különösen júniusban. Június 2-án lesz hetven éve, hogy édesapja, VI. György halála után II. Erzsébet uralkodó lett, és ezzel ő a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó. Az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban egész évben ünnepelnek, különböző rendezvényeket szerveznek, a ceremóniák ceremóniáját pedig június 2-5.-ig tartó négynapos munkaszüneti hétvégén fogják megtartani.

A lap forrásai azt is megerősítették, hogy a brit uralkodó szeretne részt venni a június 3-án a hálaadó istentiszteleten a Szent Pál székesegyházban, majd június 4.-i epsomi derbin is, ahol a feltételezések szerint a királynő egyik lova, Educator is indul majd. Az ünnepségeket június 5-én a platinajubileumi utcai felvonulás zárja majd, ami valószínűleg az egyik legjelentősebb eseményként harangoztak be Nagy-Britannia történelmében.

(Telegraph)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!