Lemondott egy brit igazságügyi helyettes államtitkár Boris Johnson illegális partijai miatt

2022. április 13. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Lord David Wolfson brit igazságügyi helyettes államtitkár. Döntésének hátterében Boris Johnson a koronavírus miatti lezárások alatt tartott illegális partijai állnak. Indoklásában az emberi jogokért és az alkotmányért felelős helyettes államtitkár azt írta, hogy a miniszterelnök viselkedése „nem volt összhangban a jogállamisággal”.

Lord Wolfson szerint helytelen lenne, ha „ezt a magatartást a mentelmi jog mögé bújva meg lehetne úszni, főleg olyankor, amikor a társadalom nagy része betartotta a szabályokat, másokat pedig ennél jelentéktelenebb szabálysértések miatt bírságoltak meg vagy vontak felelősségre”.

Wolfson szerint így nem maradt más lehetősége, mint hogy benyújtani lemondását.

Kedden derült ki, hogy Boris Johnson, a felesége, és Rishi Sunak pénzügyminiszter is hivatalos büntetést fog kapni a karanténszabályok tavalyi megsértése miatt. A partygate néven elhíresült, hónapok óta tartó botrány alapját az szolgáltatta, hogy a járványügyi lezárások alatt több kormányzati épületben, illetve a miniszterelnöki rezidencián is illegális összejöveteleket tartottak, és egy vagy több ilyenen részt vett maga a miniszterelnök is.

Februárban jelentette be a rendőrség, hogy több tucat embert hallgat ki, miután nyilvánosságra került egy fotó egy karácsonyi buliról, amin Boris Johnson miniszterelnök látható két kollégával és egy bontott üveg pezsgővel a közelében. Johnson korábban úgy nyilatkozott, hogy

ez nem buli volt, hanem egy virtuális kvíz,

amire csak egy kis időre csatlakozott be. Az, hogy Johnson milyen privát rendezvényekre járt 2020 végén, már hónapok óta forró téma Nagy-Britanniában. A miniszterelnök képmutatása miatt többen, köztük saját párttársai is követelik a lemondását, de Johnson végig tagadta, hogy bármit is rosszul tett volna.

A partikról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Megjegyzés: A cikk korábbi változatában rosszul szerepel Wolfson pozíciója. Ezt korrigáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!