Szlovákia MiG-eket adhat át Ukrajnának

2022. április 11. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia tárgyalásokat folytat a szövetségeseivel egy olyan megállapodásról, amely lehetővé tenné, hogy vadászrepülőgépeket küldjenek Ukrajnába – közölte Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy hétfői sajtótájékoztatón. Heger azt mondta, hogy kormánya mindenképpen meg akar szabadulni a szovjet gyártmányú MiG-29-esektől, mivel ezeket a gépeket az Oroszországgal való kapcsolat nélkül nem lehet karbantartani. Hozzátette, hogy a szlovák légierő amerikai F-16-osokra fog átállni, amiket a tervek szerint 2024-ben kapnak meg.

Arra a kérdésre, hogy ez a tárgyalás azt jelenti-e, hogy Szlovákia esetleg átadhat néhány repülőgépet Ukrajnának, ha bizonyos garanciákat kap a nyugati partnereitől, Heger azt válaszolta: „Erről beszélünk, igen.” A miniszterelnök nem mondott konkrét számot arról, hogy mennyi MiG-et adhatnának át Ukrajnának. A szlovák légierő jelenleg 12 darab MiG-29-es vadászrepülőgéppel rendelkezik. A szlovák kormány az elmúlt hetekben már végrehajtott egy cserét, S-300-as légvédelmi rendszert küldtek Ukrajnának, cserébe amerikai Patriot rakétarendszert kaptak az USA-tól.

Bár Szlovákia nagymértékben függ az orosz olajtól és gáztól, Heger szerint azon dolgoznak, hogy csökkentsék függőségüket. „Igyekszünk mindent megtenni és felkészülni arra, hogy minél előbb lekapcsolódjunk az orosz olajról és gázról” – mondta. „Az olaj szerintem egy kicsit könnyebb, a gáz egy kicsit nehezebb kérdés” – tette hozzá.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!