Zelenszkij: Oroszország számára az éhezés is csak egyfajta fegyver ellenünk

2022. április 6. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij szerdán arról beszélt ír parlament előtt, hogy Oroszország fegyverként használja az éhezést Ukrajnában, az orosz erők ráadásul mezőgazdasági berendezéseket és szántóföldeket is támadnak, mindemellett akadályozzák az exportot az ukrán kikötőkből.

Zelenszkij az ír parlament előtt – Fotó: Maxwells Dublin / Reuters
Zelenszkij az ír parlament előtt – Fotó: Maxwells Dublin / Reuters

„Azért csinálják ezt, mert számukra az éhség is fegyver. Fegyver ellenünk, hétköznapi emberek ellen. Az uralom eszköze” – fogalmazott. Hozzátette, Ukrajna a világ egyik vezető élelmiszerexportáló országa, így nemcsak Ukrajnát fogja érinteni az éhezés, hanem több más országot. „A hiány miatt ráadásul az élelmiszerárak is emelkedni fognak” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij Mariupol városát is felhozta mint szomorú példát. A város működését az oroszok blokádja jó ideje nehezíti, az emberek éheznek, miközben a segélyszervezetek sokszor nem tudnak bejutni a civilekhez, hogy kimenekítsék őket. „Nem engednek át nekik sem vizet, sem gyógyszert. Amíg esett a hó, az emberek megolvasztották a havat, hogy vízhez jussanak. Most már az sincs” – mondta az elnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!