Bucsa polgármestere: Minimum 320 civilt lőttek agyon az orosz erők

2022. április 6. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek el a városában. Fedoruk egy épületben bujkált az orosz csapatok elől a megszállások alatt, néhány gyilkosságnak pedig ő is szemtanúja volt.

„Jelenleg úgy tudjuk, hogy legalább 320 békés civilt lőttek agyon az orosz megszállók, ez a szám pedig egyre csak nő”

– mondta. A polgármester hozzátette, azokat is megölték, akik megpróbáltak elmenekülni a városból. Beszámolt egy olyan esetről is, melyben egy terhes nőt öltek meg, „kereszt helyett pedig az autó rendszámát tették az oldalút melletti sírjának a tetejére”. Fedoruk arról is beszélt, hogy számos civilnek megkötözték a kezét az oroszok, és „egymás tetejére pakolták őket, mint egy halom fát”.

Oroszország tagadta, hogy erőszakkal lépett volna fel civilek ellen, szerintük propagandáról és később odahordott holttestekről van szó Bucsában (utóbbit műholdfelvételek is cáfolták). A világ jelentős része Izraeltől Kínán és az EU-n át egészen a pápáig elítélte a bucsai mészárlást – mellyel kapcsolatban többször is elhangzott, hogy háborús bűnökről, népirtásról van valójában szó a Kijevhez közeli településen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!