A Gazprom hivatalos értesítéseket küldött az európai partnereinek, hogy mostantól rubelben kell fizetni a gázért

2022. április 1. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom hivatalos értesítéseket küldött európai partnereinek a gázszállítások új fizetési eljárásáról, miután Vlagyimir Putyin csütörtökön aláírta azt a rendeletet, amely értelmében április 1-jétől rubelben kell fizetni az orosz földgázért. „A Gazprom, mint orosz vállalat, feltétel nélkül és teljes mértékben betartja az orosz törvényeket. A rubelben történő elszámolások új eljárásáról szóló értesítéseket mostantól hivatalosan is megküldik a partnereknek. (…) A Gazprom felelős partner, és továbbra is megbízhatóan exportálja a gázt a fogyasztóknak” – áll a Gazprom közleményében.

Putyin rendelete új fizetési eljárást vezet be a „barátságtalannak” ítélt uniós országokkal szemben. Az orosz elnök elképzelése szerint a vevőknek speciális típusú rubel- és devizaszámlákat kellene nyitniuk a Gazprombanknál, és csak ezen keresztül tudnának földgázt vásárolni. Hogy az orosz elnök miért szeretne ennyire rubelt kapni a gázért, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Oroszország jelenleg havonta közel 10 milliárd dollár értékben exportál gázt. Az Interfax orosz hírügynökség azt írja, hogy az orosz gázt fogadó barátságtalan országok listáján 21 állam szerepel: Ausztria, Bulgária, Svájc, Csehország, Németország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Hollandia, Lengyelország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!