Szijjártó Péter: Folyamatos az egyeztetés a baloldal és az ukrán kormány képviselői között, akik befolyásolni akarják a magyar választást

2022. március 30. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter a szerdai kormányülés után a Facebook-oldalán tett bejelentést. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány napja felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot, „hogy a magyarországi választás befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”.

„A sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak. Ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott. Lebuktak, hogy van egyeztetés, mégpedig folyamatos egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között.

A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját” – mondta Szijjártó, azt azonban nem részletezte, hogy pontosan melyik lapra utal ezzel. Minden valószínűség szerint arra, hogy a kormányközeli Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta szerda reggel, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja felvette a kapcsolatot az ukrán elnökkel.

Zaránd Péter, az Egységben Magyarországért sajtófőnöke szerint a külügyminiszter részéről ez egy olcsó kampányhúzás, egy egyszerű csúsztatás azért, hogy elterelje a figyelmet a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikkéről, illetve az Orbán-kormány és saját személyes felelősségéről a magyarországi nemzetbiztonsági kockázatokat egyértelművé tévő orosz befolyásról.

Szijjártó a Facebook-videójában azt is elmondta, figyelemmel követik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi megszólalásait, „amelyek egyértelműen visszaigazolják ezen tárgyalások, egyeztetések tényét”. „Az ukrán kormány folyamatosan támadja Magyarországot, a magyar kormányt azért, mert úgy döntöttünk, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába, és nem szavazzuk meg az energiaellátásunk biztonságát veszélyeztető szankciókat sem” – mondta Szijjártó.

Hozzátette: megérti az ukrán elnök álláspontját, hogy minél több fegyvert szeretnének kapni az Európai Unió államaitól, így Magyarországtól is, és azt akarják, hogy minél több ország szavazza meg a kőolaj- és fölgázszállításokra vonatkozó esetleges szankciókat. „De ez mélyen ellentétes Magyarország érdekével. Magyarország érdeke egyértelműen az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból” – mondta Szijjártó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!