Nem vásárol többé orosz olajat Lengyelország 2023-tól

2022. március 30. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország azt tervezi, hogy még 2022 vége előtt beszünteti az orosz olaj vásárlását, és legkésőbb májustól nem importál többé orosz szenet – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Lengyelország igyekszik megszakítani a gazdasági kapcsolatait Moszkvával a háború miatt.

A magyar kormányfő korábban jelezte: Magyarország nem teheti meg, hogy nem vásárol több orosz olajat. „Mi nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el. De nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot. Az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva vagy négy nap múlva megáll – azzal nem segítettünk az ukránoknak” – írta Orbán Viktor kedden.

Zelenszkij arról beszélt kedden a dán parlament képviselőinek, hogy Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait. „Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait” – mondta.

Zelenszkij a múlt héten azt is közölte, nem érti, hogy miért tétovázik Orbán abban, hogy szankciókat vezessenek be az oroszok ellen, és miért nem enged át Magyarország a területén fegyverszállítmányokat. Orbán erre válaszul a korábbi álláspontját ismertette, azaz, ha az oroszok elzárják a kőolaj- és földgázcsapokat, azt a magyar családok fizetnék meg, míg Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a fegyverszállítmányok katonai célpontok lehetnek.

Szintén keddi hír, hogy Magyarország lemondta a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt. Csehország és Lengyelország is visszalépett a budapesti tanácskozástól.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!