Orbán Viktor: Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot

2022. március 29. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

“Mi nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el. De nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot. Az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva vagy négy nap múlva megáll – azzal nem segítettünk az ukránoknak” – írta Orbán Viktor miniszterelnök kedd délelőtt a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök szerint a politikában felnőtt, érett lelki alkatú embernek van csak helye, aki nem azonosul a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, hanem először tisztázza, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk ehhez a konfliktushoz.

“Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy. Itt emberek halnak meg, országokat lőnek szét, gazdaságok omlanak össze. Itt nem képzelhetjük bele magunkat valamelyik szereplő helyébe, hanem azt kell világosan megmondani, hogy ez itt Magyarország, mi vagyunk a magyarok, vannak világos érdekeink, van felelősségünk is, a bajbajutottakon mindig segíteni kell, és erőnkön felül segítünk is”

– írta Orbán, és hozzátette, hogy népességarányosan Magyarország fogadja be a legtöbb menekültet Európában. “Mi látjuk el a legtöbb embert, a magyar népesség több mint 5 százalékát láttuk már el” – tette hozzá.

Azt írta, Magyarországnak nincs felelőssége ezért a háborúért, “mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon. "Velünk erről nem konzultáltak, nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki, amely megalapozná Magyarország felelősségét. Ezért jól, világosan kell meghatározni, hogy mi a magyar emberek és Magyarország érdeke. Nekünk nincs annál több felelősségünk, mint aminek egyébként eddig is minden nap eleget tettünk, de annak eleget is fogunk tenni” – írta Orbán.

Ez a bejegyzés egyébként a Hír TV-ben hétfőn adott interjújának kivonatolt leirata. Orbán az interjúnak álcázott kampánybeszédében arról is beszélt, hogy készülni kell arra, hogy az orosz–ukrán háború miatt élelmiszerhiány alakulhat ki a világban. A miniszterelnök szerint, ha elzárják az orosz energiaforrásoktól Magyarországot, akkor „leáll a gazdaság”, ezért „rendíthetetlenül” küzd a NATO-ban is azon álláspont ellen, hogy az energiaszektorra is kiterjesszék a szankciókat. Később hozzátette, hogy van terve arra, hogyan csökkentse Magyarország energiafüggőségét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!