Zelenszkij bejelentette egy, az oroszok elleni szankciók működését elemző munkacsoport létrehozását

2022. március 29. – 01:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban megszokottak szerint hétfőn éjjel is videóüzenetben jelentkezett Facebook-oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezúttal az ukrán hadsereg harctéri sikereivel nyitotta a napi beszámolóját. Kiemelte például azt, hogy Irpinyt teljesen sikerült visszafoglalniuk, de hozzátette, hogy egyelőre kár lenne még belső biztonságról beszélni, hiszen az oroszok láthatóan nem adják fel a harcot. Azt is hangsúlyozta, hogy Mariupol továbbra is blokád alatt van, még evakuálni sem nagyon lehet az embereket, így továbbra is harcolniuk kell.

Az elnök kifejtette, hogy számos ország vezetőjével folytatott tárgyalásokat hétfőn, a héten pedig több ország parlamentjében is felszólal majd. Ezzel összefüggésben elég erősen éreztette, hogy sok tekintetben nem érzi elegendőnek a külföldi segítséget, és azt is nehezményezte, hogy bizonyos szankciókat bizonyos dolgok, például a vegyi fegyverek bevetésétől tesznek függővé a nyugati országok. Szerinte ha a szankciók nem elég erősek vagy megkerülhetőek, az oroszok felhatalmazva érezhetik magukat arra, hogy tovább folytassák az inváziót. Éppen emiatt bejelentette, hogy

a héten felállítanak egy ukrán és nemzetközi szakértőkből álló munkacsoportot, melynek feladata a szankciók, illetve azok valódi hatásainak elemzése lesz, hogy garantálhassák a működésüket.

Zelenszkij szerint ez olyan cél, amelyet kivétel nélkül minden demokratikus országnak magáénak kellene éreznie. Ezen a vonalon maradva arról is beszélt, hogy egyetlen ukránnak sem lenne szabad meghalnia azért, mert egy másik ország nem érez magában elegendő bátorságot ahhoz, hogy ellássa az oroszok elleni harchoz szükséges eszközökkel Ukrajnát. Az ukrán elnök úgy gondolja, ennek hiányában ők is cinkossá válnak, mert lett volna lehetőségük segíteni, de nem tették. A teljes beszédet itt lehet megnézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!