Nem tanácsolják a tűzszüneti tárgyaláson az evést vagy ivást az ukrán delegáció tagjainak

2022. március 29. – 06:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután mérgezésre utaló jeleket találtak a tárgyalásokban segédkező Roman Abramovicsnál, illetve az ukrán delegáció két tagjánál is, az ukrán fél nem tanácsolja a küldöttjeinek, hogy bármit egyenek vagy igyanak a keddi, törökországi tűzszüneti tárgyalásokon. Erről Dmitro Kuleba külügyminiszter beszélt:

„Azt tanácsolom mindenkinek, aki az Orosz Föderációval tárgyalni megy, hogy ne egyen és ne igyon semmit. És lehetőleg ne érintsen meg semmilyen felületet.”

Megérkeznek az ukrán delegáció tagjai Törökországba – Fotó: Islam Yakut / AFP
Megérkeznek az ukrán delegáció tagjai Törökországba – Fotó: Islam Yakut / AFP

Ami a tűzszüneti tárgyalásokat illeti, Kijev nem fűz sok reményt az érdemi haladáshoz, már a tűzszünetről való megállapodást is sikerként értékelnék. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy független orosz újságíróknak adott interjúban, a tárgyalás felvezetéseként lényegében kilépésre tett ajánlatot Moszkvának: közölte, hogy hajlandó lenne belemenni Ukrajna semleges státuszába, és lemondana a NATO-tagságról.

Ukrajna demilitarizálása és „nácítlanítása” ugyanakkor nem szerepelt Zelenszkij ajánlatában, érthető módon, hiszen ezek az orosz propaganda koholt indokai a háborúra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!