Büntetőeljárás indult két orosz ellen Németországban, mert Z betűt ragasztottak a kocsijukra

2022. március 29. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alsó-szászországi Rintelnben a rendőrség büntetőeljárást indított egy orosz származású család két tagja ellen, mert Z betűt és egy orosz zászlót ragasztottak az autójukra. „A rendőrség Államvédelmi Szolgálatát hívták ki rájuk” – közölte a rendőrség kedden. Egy 52 éves személy és 31 éves fia ellen indult eljárás. A rendőrség hozzátette, hogy a két orosz származású személy sértegette az adataikat felvevő rendőröket.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta az orosz tankokon és egyenruhákon gyakran látható egy fehér Z betű, ami hamar háborúpárti szimbólummá vált Oroszországban és az oroszszimpatizánsok körében. Alsó-Szászország mellett nemrég Bajorország és Berlin tartományok is bejelentették, hogy büntetni fogják a Z betű nyilvános viselését. Múlt héten Boris Pistorius (SPD), alsó-szászországi belügyminiszter bejelentette, hogy a Z betűs háborús jelkép nyilvános viselése bűncselekménynek minősül a tartományban. Azt mondta, hogy az alsó-szászországi rendőrségnek minden egyes esetet alaposan ki kell vizsgálnia, hogy a Z betű feltüntetése büntetőjogi szempontból releváns összefüggésben áll-e az orosz–ukrán háborúval.

Megalapozott gyanú esetén a rendőröknek következetesen felelősségre kell vonniuk az érintetteket – jelentette ki pénteken Pistorius. Bárki, aki nyilvánosan megjeleníti a Z betűt, hogy kifejezze támogatását Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni agresszív háborúja iránt, akár három évig terjedő börtönbüntetésre vagy pénzbírságra is számíthat.

(NDR)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!