Németországban büntetni fogják az orosz invázió jelképét, a nagy, fehér Z-t, de a betű nincs betiltva

2022. március 28. – 21:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetést kaphat Németországban, aki nyilvánosan kiáll az Ukrajna elleni háború mellett az orosz inváziós erők járművein látható fehér színű, nagy Z betű feltüntetésével – írja a szövetségi belügyminisztérium szóvivőjének közleménye alapján az MTI. Marek Wede kiemelte, hogy

„a z betű természetesen nincs betiltva”

, de használata bizonyos esetekben az Ukrajna elleni orosz támadó háború támogatását fejezheti ki, és ez a büntetőtörvénykönyv 140. paragrafusa értelmében tilos.

Egy orosz tank a szeparatista fennhatóság alatt álló Donyeckben – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP
Egy orosz tank a szeparatista fennhatóság alatt álló Donyeckben – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Ez azért van így, mert „az orosz invázió bűncselekmény”, és aki nyilvánosan kifejezi egy bűncselekmény támogatását, büntethetővé teszi magát.

Hozzátette, hogy a szövetségi biztonsági szervek figyelik a jelkép használatát, és a kormány üdvözli, hogy több tartomány fellépést ígért az ügyben. Az orosz invázió támogatásának kifejezésére használt nagy, fehér Z betű eddig főleg tüntetéseken bukkant fel, de előfordul rongálásos esetekben is, például amikor Z-alakban hasítják fel teherautók ponyváját – ismertette.

A német büntetőtörvénykönyv 140. paragrafusa alapján a bűncselekmények nyilvános támogatása három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható.

A napokban több tartomány jelezte, hogy nem tűri el az orosz invázió nyilvános támogatását a fehér színű, nagy Z betű révén. Pénteken Alsó-Szászország és Bajorország kormánya, hétfőn a tartományi rangú főváros, Berlin, valamint Brandenburg tartomány vezetése jelentette be, hogy a jelkép használói büntetőjogi következményekre számíthatnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!