Az ukránok három humanitárius folyosót akarnak nyitni kedden, egyet Mariupolból

2022. március 29. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán vezetés azt reméli, hogy kedden három humanitárius folyosót nyithatnak meg, amelyen keresztül a civilek el tudják hagyni az ostromlott városokat – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. A Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy többek között Mariupolból is megpróbálnak biztonságos folyosót nyitni. Verescsuk Facebook-bejegyzése szerint a három humanitárius folyosó a következő lenne:

  • Mariupol→Zaporizzsja
  • Melitopol→Zaporizzsja
  • Enerhodar→Zaporizzsja

A miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint kedden 34 autóbusz indult el Zaporizzsjából Bergyanszkba, hogy a már ott lévő mariupoli lakosokat tovább evakuálják Ukrajna belső részei felé. „Tegnap 880 mariupoli lakost sikerült kimenekítenünk Bergyanszkból” – mondta.

A háború előtt előtt 450 ezer lakosú Mariupolt, az Azovi-tenger partján lévő ipar- és kikötővárost a háború kitörése óta ostromolja az orosz hadsereg. Naponta érkeznek horrorisztikus történetek gyermekhalálról, víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiányról, utcán tornyosuló holttestekről, civileket rejtő óvóhelyek megtámadásáról. A város ostromáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Reuters, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!