„Sem a NATO, sem Ukrajna nem tudja putyintalanítani Oroszországot, ezt nekünk, oroszoknak kell megtenni”

2022. március 28. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mihail Siskin nyíltan rendszerkritikus orosz író írt véleménycikket a Guardianba „Sem a NATO, sem Ukrajna nem tudja putyintalanítani Oroszországot, ezt nekünk, oroszoknak kell megtenni” címmel. Mondanivalójának lényege, hogy egy új, demokratikus Oroszország csak a nemzet hozzáállásának megváltoztatásával, a nemzeti bűn elismerésével hozható létre.

Az író szerint két kísérlet is kudarcba fúlt, hogy Oroszországban demokratikus társadalmi rendet honosítsanak meg. Az egyik, 1917-ben pár hónapig tartott, a másik, az 1990-es években pedig egy pár évig, óriási nehézségek közepette.

„Minden alkalommal, amikor az országom demokratikus társadalmat akar építeni választásokkal, parlamenttel és köztársasággal, egy totalitárius rezsimben találja magát. A diktatúra és egy diktátor hoz létre egy rabszolgatársadalmat, vagy egy rabszolgatársadalom hozza létre a diktatúrát és egy diktátort? A tyúk és a tojás. Hogy törhető meg ez a kör? Hogy kezdődhet el egy új Oroszország?”, írja Siskin.

Az író szerint csakúgy, mint ahogy a német embereknek megmutatták 1945-ben a koncentrációs táborokat, úgy kell az oroszoknak megmutatni a lerombolt ukrán városokat és a gyermekek holttesteit. „Nekünk oroszoknak nyíltan és bátran be kell ismernünk a bűnösségünket, és kegyelmet kérni”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!