Egy videón orosz hadifoglyokat lőnek térden ukrán katonák, az ukrán vezetés a felvételek kivizsgálását ígéri

2022. március 28. – 07:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna azonnali kivizsgálást ígér, miután egy neten terjedő videón az látszik, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat lőnek térden, majd nem adnak nekik orvosi ellátást, írja a CNN.

A csaknem hatperces felvételen az állítólagos ukrán katonák – orosz-ukrán keveréknyelven, ukrán akcentussal – arról beszélnek, hogy elfogtak egy orosz csapatot. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az ukrán kormány nagyon komolyan veszi a felvételt, és kivizsgálja az ügyet. „Európai hadsereg vagyunk, és nem gúnyoljuk a foglyokat. Ha kiderül, hogy valódi, akkor ez teljességgel elfogadhatatlan viselkedés”.

A videóból egy bő kétperces részletet ide kattintva nézhetnek meg.

A CNN elérte az ukrán védelmi minisztériumot, amely egy közleményt küldött: ebben erről a konkrét felvételről nem esik szó, de azt írják benne, hogy az ukrán fegyveres erők hiteltelenítésének céljából az ellenség megrendezett felvételeket terjeszt. Hozzátették: csak a hivatalos csatornákban bízzanak.

A CNN hozzáteszi, hogy időközben bizonyítani tudták egy másik videó hitelességét, melyen az Azov-ezred orosz hadifoglyokat ejt Harkiv mellett, és néhány fogoly levetkőztetve, bekötött szemmel látható. Ennek a videónak egyelőre nem látszik, hogy bármi köze lenne a fentebb említett, kivizsgálandó videóhoz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!