Az amerikai NATO-nagykövet szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy az oroszok a Donyec-medencére korlátoznák a hadműveleteiket

2022. március 27. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Julianne Smith a CNN-nek azt mondta, nem gondolja, hogy ezt ezen a ponton bármi is alátámasztaná, de az Egyesült Államok és szövetségesei szorosan nyomon fogják követni a dolgot. Smith szerint, arra viszont egyértelműen van bizonyíték, hogy az oroszok nem érték el az eredetileg kitűzött céljaikat, vagyis máshogy mondva nem foglalták el pár nap alatt Kijevet.

Szerinte emiatt logikusnak tűnik, hogy az oroszok átértékelik a terveiket, de érdemes még várni egy kicsit, hogy kiderüljön, tényleg elvonulnak-e.

Ez szinte pontosan egybevág azzal, amit Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő nemrég elmondott a Telexnek. Ő úgy fogalmazott, hogy nem lehet megmondani, hogy igazat mondanak-e az oroszok, és kiemelte, hogy az erők eloszlása jelenleg nem azt mutatja, amit most bejelentettek. Mint mondta, meg kell várni, hogy az oroszok ténylegesen elvonuljanak, és kérdésünkre hozzátette, hogy nagyjából egy héten belül látszana, ha ezt tényleg megtennék.

Smith a NATO és az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat is megvédte, arra a kérdésre pedig, hogy adnak-e vadászgépeket az ukránoknak, azt felelte, hogy ez egy képlékeny téma, de végső soron egyelőre nemmel válaszolt. Mint mondta, sokat beszéltek Zelenszkijjel az elmúlt hetekben, a légvédelmi eszközök terén teljesítették is a kéréseit.

A lengyelek által korábban felvetett ötletet, melynek keretében MiG–29-eseket juttatnának el Amerikának, hogy az Ukrajnának adja őket, viszont megvalósíthatatlannak tartja. Azt viszont hozzátette, hogy ha egy másik NATO tagállam vadászgépeket akar adni az ukránoknak, annak nem fognak gátat szabni, ez az ő önálló döntésük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!