Putyin szerint a nyugati világ úgy akarja ellehetetleníteni az orosz kultúra nagyjait, mint J. K. Rowlingot, az írónő Navalnijjal reagált

2022. március 25. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz elnök pénteken vett részt egy beszélgetésen az orosz kulturális színtér prominens alakjaival, ahol arról beszélt, hogy a nyugati országok szerinte el akarják lehetetleníteni az orosz kultúrát, beleértve ebbe olyan nagy zeneszerzőket is, mint Dmitrij Sosztakovics, Pjotr Csajkovszkij és Szergej Rahmanyinov. Putyin a nácik 1930-as években elkövetett cselekedeteihez hasonlította azt, ami zajlik, és úgy fogalmazott, hogy szerinte több nyugati országban minden Oroszországhoz köthető dolgot elkezdtek elutasítani, és az ezeréves kultúrájuk, illetve az orosz nép ellehetetlenítésén dolgoznak.

Az elnök vélhetően arra utalt ezzel, hogy az elmúlt hetekben több orosz vonatkozású kulturális eseményt is lemondtak különböző országokban, többek közt olyanokat is, amelyeken a pénteki beszélgetésen is részt vevő orosz sztárkarmester, a korábban a Müncheni Filharmonikusoktól és az Edinburgh-i fesztiváltól is kirúgott Valerij Gergijev szerepelt volna. Arra is volt példa, hogy egyes zenekarok levették a műsorról neves orosz zeneszerzők műveit, a Cardiffi Filharmonikusok például Csajkovszkij egyik művével tett így. Később erről azt mondták, hogy az alapvető emberiességnek előnyt kell élveznie a művészettel és a történelemmel szemben.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a szóban forgó darab az 1812 – nyitány, a zenekar pedig azért nem akarta eljátszani, mert nemcsak háborús tematikájú, hanem ágyúlövések is elhangzanak benne.

Az orosz elnök ennek ellenére pénteken kitartott a „cancel culture” emlegetése mellett, sőt, egyenesen a vélt transzfóbiája miatt az utóbbi időszakban rengeteg kritikát kapó J. K. Rowlinggal szembeni bánásmódhoz hasonlította a dolgot. Az 56 éves J. K. Rowling azután került heves közéleti viták középpontjába, hogy többször sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket tett, bár ő mindvégig hevesen tagadta ezt a vádat. Erről kicsit bővebben itt írtunk.

J. K. Rowling Twitteren azzal reagált: „Talán nem a legjobb azoknak megfogalmazniuk a nyugati cancel culture kritikáját, akik éppen civileket mészárolnak le azért, mert ellenállnak, vagy bebörtönzik és megmérgezik a kritikusaikat.” A twittjébe egy Navalnjról, Putyin legelszántabb kritikusáról szóló cikket linkelt.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!