Átneveztek egy korábban J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat egy brit gimnáziumban az írónő vélt transzfóbiája miatt

2022. január 5. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit gimnáziumban átnevezték az eddig J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat az írónő transzfóbnak tartott kijelentései miatt – írja a Sky News.

Az essexi Boswells Schoolban az iskola tanulóházai híres britekről vannak elnevezve, az öt intézmény közül az egyiket mostanáig a Harry Potter írója után Rowlingnak hívták. Az iskola közleménye szerint számos kérés érkezett a diákok és a dolgozók részéről, hogy vizsgálják felül a ház nevét Rowling transzneműekkel kapcsolatos megjegyzéseinek és nézeteinek fényében.

„Az ebben a kérdésben vallott nézetei nem egyeznek az iskolánk politikájával és azzal a meggyőződésünkkel, hogy ez egy olyan hely, ahol az emberek szabadok lehetnek.”

A dolgozók javaslatai alapján a ház új neve Holmes lesz Dame Kelly Holmes olimpikon után.

Az 56 éves J. K. Rowling azután került heves közéleti viták középpontjába, hogy többször sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket tett, bár ő mindvégig hevesen tagadta ezt a vádat. Az első ezzel kapcsolatos netes botrány akkor tört ki, amikor Rowling 2020 nyarán egy tweetben azt figurázta ki, hogy a politikailag korrekt, inkluzív beszédmódban gyakran már nem egyszerűen nőként hivatkoznak azokra, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek, hanem „menstruáló emberként”.

A sztárszerző ezután még számos alkalommal szállt be ehhez hasonló vitákba ezen az oldalon, aminek a vége az lett, hogy rengetegen elhatárolódtak tőle, egyebek mellett a Harry Potter filmek sztárjai is nyilvánosan elítélték a nyilatkozatait. Az ügy odáig fajult, hogy a friss Harry Potter-különkiadásba már meg sem hívták szerepelni az egykor ünnepelt írónőt. Voltak ugyanakkor olyanok is, akik felszólaltak amellett, hogy nem kellene Rowling véleményét ilyen módon kizárni a diskurzusból: számos híres művész és tudós nyílt levélben tiltakozott a transzfóbiával kapcsolatos vitában megnyilvánuló „cancel culture” szólásszabadságra jelentett veszélyei miatt. A közéleti viták ilyen irányú eltolódásával az identitáspolitika térnyerését feldolgozó videónkban foglalkoztunk bővebben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!