Ez történt az orosz-ukrán háborúban péntek délelőtt

2022. március 25. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti beszédében Magyarországnak különösen sok időt szentelt, és nem a köszönet miatt. (Itt megnézheti a beszéd Orbán Viktornak címzett részletét magyar felirattal.) A beszédre pénteken délelőtt reagált Orbán és Márki-Zay Péter is, utóbbi szerint a magyar miniszterelnök már megint szégyent hozott az országra.

Katonai mozgások

Úgy tűnik, Ukrajna Kijevtől keletre ismét vissza tudott foglalni városokat és védelmi pontokat. Az ukrán csapatok célja valószínűleg továbbra is az, hogy visszaszorítsák az oroszokat Kijevtől északnyugatra, a Hosztomeli repülőtér felé vezető tengelyen.

Ukrajna déli részén az oroszok továbbra is igyekeznek megkerülni Mikolajivot. Nyugatra, Odessza irányába igyekeznek haladni, az előrehaladásukat azonban lassítják az ukrán csapatok, illetve a logisztikai problémáik.

Pénteken arról is érkeztek hírek, hogy Csernyihiv városát is körbezárták az oroszok. Ahogyan arról is, hogy ukránok szerint négy civil meghalt Harkivban, miután orosz csapás ért egy egészségügyi központot. Egy videón pedig az látható, ahogy Harkivban humanitárius segélyért állnak sorban az emberek, de a várakozást megszakítja, hogy találat éri a sort. Az orosz erők ezzel együtt egyelőre sikertelenül próbálják bekeríteni Harkivot, elemzők szerint kevés a lőszerük.

Ukrajna és Oroszország 50 katonai és polgári foglyot cserélt: köztük azokat a tengerészeket is, akik a Kígyó-sziget közelében állomásoztak, az orosz támadások után azonban fogságba estek. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint 19, korábban a Kígyó-szigeteknél állomásozó ukrán civil tengerész jutott vissza Ukrajnába az orosz foglyokért cserébe.

Civilek, gyerekek, újszülöttek is veszélyben

A március 16-án az ostromlott Mariupol városában az oroszoklebombáztak egy óvóhelyként használt színházat. Most pénteken az is kiderült, legalább 300 ember halhatott meg a bombázásban. A színházat annak ellenére rombolták le, hogy az épület előtt a „gyerekek” szót fehérrel a földre festették. (A több mint egy hónapja tartó háborúban egyébként már 135 gyerek halt meg az ukrán főügyészség szerint, 184-en pedig megsebesültek.)

A háború első hónapjában már 64 támadást intéztek egészségügyi intézmények, illetve azok járművei és személyzete ellen az IRC szerint. Ezalatt több mint 4300 csecsemő született Ukrajnában, a következő három hónapban pedig 80 ezer szülés várható. Mivel azonban „Ukrajna egészségügyi rendszere egyre nehezebben bírja, a szülés is egyre nagyobb kockázatokkal jár.” De nem csak az újszülöttek vannak veszélyben, hanem mindenki, akinek egészségügyi ellátásra van szüksége.

Eközben pénteken az ukránok újra nekifutnak, hogy kimenekítsék a civil lakosságot az oroszok által körbekerített és támadás alatt álló Mariupolból. Azokat, akiknek sikerül elhagyniuk a várost, a közeli Berdjanszk városában buszok várják, amelyek Zaporizzsjába viszik őket.

Függetlenedés az orosz energiától

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken tartotta szokásos konferenciabeszélgetését. Itt azt mondta, hogy az orosz hadsereg javaslatot fog tenni arról Putyinnak, hogy az ország hogyan erősítse meg védelmét arra válaszul, hogy a NATO megerősíti a keleti szárnyát.

A péntek délelőtt fontos híre volt az is, hogy Európa orosz olaj- és gázfüggőségének csökkentésére közös munkacsoportot alapít az USA és az EU

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken arról beszélt, hogy közös munkacsoportot állítanak fel annak érdekében, hogy Európát függetlenítsék az orosz olajtól és gáztól.

A munkacsoport célja az alternatív energiaforrások felkutatása és a földgáz iránti általános kereslet csökkentése. Az USA emellett azon dolgozik, hogy 2022-ben legalább 15 milliárd köbméter földgázzal lássa el Európát más nemzetekkel együttműködve.

Eközben német minisztérium is felére csökkentené nyárig az orosz olajtól való függést Németországban, őszre pedig már nem kíván Oroszországból importálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!