Közös nyilatkozatban ítéli el az orosz agressziót Biden és Von der Leyen

2022. március 24. – 23:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Joe Biden, Olaf Scholz, Ursula von der Leyen és Jans Stoltenberg a brüsszeli G7-csúcson 2022. március 24-én – Fotó: Michael Kappeler / Reuters
Joe Biden, Olaf Scholz, Ursula von der Leyen és Jans Stoltenberg a brüsszeli G7-csúcson 2022. március 24-én – Fotó: Michael Kappeler / Reuters

Közös nyilatkozatot adott ki Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A dokumentumban elítélik Oroszország „indokolatlan agresszióját” Ukrajnával szemben, illetve az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos további nyugati lépéseket fejtik ki részletesen.

  • Az USA és az EU, partnerországokkal együtt, megerősítette és összehangolta az Oroszország elleni szankcióit.
  • Továbbra is jelentős értékben „mozgósítanak” humanitárius segélyt azért, hogy támogassák „az Ukrajnában élő embereket, azokat, akik menekülni kényszerültek, és azokat is, akik világszerte a háború súlyos következményeit viselik.”
  • Új intézkedéseket, például a civil szervezetek további támogatását jelentették be „a demokratikus ellenállóképesség megerősítése és az emberi jogok védelme érdekében” Ukrajnában és a szomszédos országokban.
  • Nagymértékben támogatják a háborús bűnöket dokumentáló szakértők munkáját, akik a helyszínen gyűjtenek bizonyítékokat.
  • További konkrét lépéseket tesznek az energiaellátás biztosítása, és Európa orosz fosszilis energiafüggőségének csökkentése érdekében.
  • „Megkettőzik erőfeszítéseiket”, azért, hogy megelőzzék a háború miatt kialakuló esetleges élelmiszerválságot, indokolt esetben pedig közvetlen élelmiszersegélyt nyújtanak partnerországoknak világszerte.
  • A kiberbiztonság terén folytatott együttműködést különböző módokon fogják fejleszteni, kezdve az ukrán kormánynak nyújtott kibervédelmi támogatásoktól a virtuális valutával való visszaélések elleni küzdelemig.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!