Eltörlik a bolgárok a korrupció melegágyának nevezett „aranyútlevél” gyakorlatát

2022. március 24. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária eltörli az „aranyútlevél” kiadásának gyakorlatát, írja az MTI. A bolgár parlament csütörtökön jóváhagyott két olyan törvénymódosítást, amely megszünteti a sokat vitatott „aranyútlevél” kiadásának gyakorlatát.

Az úgynevezett aranyútlevél jelentős befektetésért cserébe kínált bolgár állampolgárságot. Az EU sokat bírálta az „aranyútlevelet”, a korrupció és a pénzmosás melegányának nevezve – az állampolgárság ilyen módú megszerzésével elsősorban gazdag kínai és orosz állampolgárok éltek. A Máltán és Cipruson is létező jogintézmény alkalmazását az EU ismételten elítélte Ukrajna orosz katonai megszállását követően.

2013 óta a Bulgáriában legkevesebb egymillió levát (191 millió forintot) befektető külföldiek állandó tartózkodási engedélyt szerezhettek, később pedig a bolgár állampolgárságot is megkaphatták, ha megkétszerezték a befektetett összeget, anélkül, hogy a jóval fáradságosabb hagyományos állampolgársági eljárást végig kellett volna csinálniuk. A decemberben megalakult új bolgár kormány, amely a korrupció megszüntetését ígérte, januárban bejelentette a jogszabály eltörlésére irányuló szándékát.

Habár a bolgár „aranyútlevelek” intézményét megszüntetik, az állandó tartózkodási engedély megszerzése továbbra is lehetséges bulgáriai befektetésért cserében. Az EU korábban azt kérte tagállamaitól, hogy azonnali hatállyal zárják ki az „aranyútlevél” megszerzése érdekében benyújtott orosz kérelmeket az orosz-ukrán háború miatt, és azonnal vizsgálják felül az elmúlt években benyújtott és már elfogadott kéréseket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!