Amerikai források szerint 90 százalék alá esett az oroszok harci ereje az invázió kezdete óta

2022. március 23. – 03:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai források szerint az oroszok harci ereje az ukrajnai invázió kezdete óta az eredeti szintjük 90 százaléka alá esett – írja a Sky News. Ez arra utalhat, hogy Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett mind a fegyverek, mind a katonái körében.

Az USA becslése szerint az invázió előtt több mint 150 ezer katonát gyűjtöttek az oroszok Ukrajna köré, megpakolva repülőkkel, tüzérségi eszközökkel és harckocsikkal. Azonban a lassan egy hónapja tartó háborúban a megszálló csapatoknak nem sikerült egyetlen nagyobb várost sem elfoglalniuk, és szinte mindenhol megállították előrenyomulásukat az ukrán védelmi erők. Erről egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztviselő számolt be újságíróknak.

Utoljára március 2-án közölt hivatalos statisztikát az orosz védelmi minisztérium, akkor 498 áldozatról és 1597 sebesültről számoltak be. Azonban Rácz András Oroszország-szakértő a Telex múlt heti élő műsorában arról beszélt, hogy ez a szám „ennek a tízszerese lehet” – ami pedig valószínűleg csak tovább nőtt az elmúlt napokban.

Az amerikai tisztviselő szerint ráadásul „nagyrészt sorkatonákból” áll az orosz hadsereg, akiknek „nincs hosszú tapasztalatuk a katonasággal kapcsolatban”, emiatt a moráljuk is jóval alacsonyabb az ukránokénál, akiket „csak tovább motivált” az elmúlt hetek egyre kegyetlenebb harca a megszállókkal szemben.

Ennek ellenére a Kreml szerint minden a legnagyobb rendben: legutóbb az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov beszélt arról, hogy Oroszország hadjárata „továbbra is a tervek szerint halad”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!