Kreml: Teljesen át tudnánk venni az ellenőrzést Ukrajna összes nagyobb lakott települése felett

2022. március 14. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Kreml álláspontja szerint az orosz hadsereg kellően erős ahhoz, hogy minden nagyobb ukrán várost kontroll alatt tartson. Peszkov azt is hozzátette, hogy Oroszország minden háborús célját meg tudja valósítani a kínaiak segítsége nélkül. Ahogy az ebből is látszik, Peszkov a sajtótájékoztatón elsősorban nyugati értesülésekre reagált –

  • egyrészt arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei az utóbbi hetekben arról beszéltek, hogy az orosz offenzíva egyelőre nem halad jól, mert Oroszország alulbecsülte az ukrán ellenállás erejét és a nyugati hatalmak hajlandóságát a komoly szankciók bevezetésére,
  • másrészt pedig arra a Kína által korábban tagadott állításra, hogy amerikai tisztségviselők szerint az oroszok kínai segítséget kértek volna.

Peszkov szerint az orosz védelmi minisztérium álláspontja az, hogy a civilek biztonságának maximális garantálása mellett sem kizárt az, hogy az összes nagy ukrán város fölött átvegyék az irányítást. A szóvivő azt mondta, hogy a nyugati állítások, melyek szerint Putyin csalódott az oroszok által továbbra is csak „különleges katonai hadműveletnek” hívott offenzíva haladásának ütemében, pusztán provokációk, melyekkel a városok megrohamozására akarják rávenni az orosz hadsereget.

Az oroszok szerint az Egyesült Államok Belgrád bombázásával és az Afganisztán elleni inváziójával bebizonyította, hogy nincs tekintettel a civil emberek életére, Putyin azonban Peszkov állítása alapján az offenzíva kezdetén azt mondta, hogy el kell kerülni a városok megrohamozását, mert „attól tartott, hogy az ukránok élő pajzsként használnák a civileket”. A szóvivő hozzátette, hogy nincs szükségük tanácsokra az amerikaiaktól, és leszögezte, hogy az offenzíva minden célt el fog érni az előre eltervezett időkereten belül.

Arra, hogy kértek-e segítséget Kínától, Peszkov egyértelmű nemmel válaszolt. Mint mondta, megfelelő méretű önálló haderővel rendelkeznek, ahogy pedig korábban közölte, a hadművelet a terveknek megfelelő ütemben halad. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy ez tényleg így is van: korábbi elemzésünkben arról írtunk, hogy a Kreml érezhetően türelmetlenné vált az első néhány napot követően, részben emiatt is váltottak stratégiát és kezdtek el polgári célpontokat is bombázni.

(Reuters / MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!