Háromszor is napirendre kerül szerdán az ENSZ-ben Ukrajna ügye

2022. március 23. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három határozati javaslatról is tárgyalnak szerdán az ENSZ-ben az ukrajnai háborúval kapcsolatban: kettőt az Egyesült Nemzetek Közgyűlése vesz majd napirendre, míg egy harmadikról a Biztonsági Tanácsban fognak tárgyalni, írja a Guardian.

A Közgyűlés (New York-i idő szerint) reggeli napirendje elé két rivális javaslat került: az elsőt Ukrajna és nyugati szövetségesei fogalmazták meg, melyben egyértelműen Oroszországot teszik felelőssé a fokozódó humanitárius válságért – a másodikat pedig Dél-Afrika nyújtotta be, abban név szerint nem szerepel Oroszország.

A BT arról a határozati javaslatról szavaz majd, amit maga Oroszország nyújtott be – ennek pedig a szövege sem utal egyáltalán az ukrajnai invázióra. Eredetileg múlt pénteken szavaztak volna a határozatról, de ezt végül Moszkva lemondta, mert egyes diplomaták szerint csúnyán megbukott volna a javaslat. Végül kedden mégis benyújtották újra szavazásra – azzal a felütéssel, miszerint

ha a nyugati országok nem támogatják a javaslatukat, azzal Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete szerint „saját képmutatásukról állítanak ki bizonyítványt”.

New York-i idő szerint szerda délután dönthetnek majd a határozatról a Biztonsági Tanácsban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!