Az ENSZ megállítaná a háborút – 141 igen szavazat a cél

2022. március 22. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán is az ukrán válságról tárgyal az ENSZ Közgyűlése.

A téma az Ukrajna elleni orosz háború humanitárius következményeiről szóló jelentés megvitatása lesz, az sem zárható ki, hogy szavaznak is róla.

Diplomáciai források szerint a cél az, hogy a 193 tagú testületben legalább 141-en szavazzanak igennel, március 2-án ugyanis éppen ennyi ország ítélte el Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Akkor öt ország – Belarusz, Oroszország, Észak-Korea, Eritrea, Szíria – támogatta a háborút, 47 tartózkodott.

A tervezet követeli az Ukrajna elleni orosz támadás beszüntetését, különös tekintettel a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásra, valamint felszólítják Moszkvát, hogy csapataik hagyják el Ukrajnát. Az nem világos a hírügynökségi jelentésből, hogy a tervezet Ukrajna részének tekinti-e a kelet-ukrajnai orosz szatellitállamokat, valamint a Krímet.

A március 2-án tartózkodó Dél-Afrika is készített egy konkurens határozattervezetet, ez azonban nem tesz említést az orosz agresszióról. Dél-Afrika – a legtöbb afrikai országhoz hasonlóan – nem ítélte el Oroszországot és szankciókat sem vezetett be Moszkva ellen. (Az MTI nyomán)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!