Navalnijék most egy 230 milliárd forintot érő jachtról állítják, hogy Putyiné

2022. március 22. – 10:12

frissítve

Navalnijék most egy 230 milliárd forintot érő jachtról állítják, hogy Putyiné
A Scheherezade luxusjacht egy török kikötőben 2002-ban – Fotó: Osman Uras / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021 januárjában bemutatott, több mint 400 milliárd forintnak megfelelő összegből épített fekete-tengeri palota után most egy óriási luxusjachtot, a több mint 230 milliárd forintot érő (700 millió dolláros) Scheherezadét kötötték Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Alekszej Navalnij ellenzéki politikus antikorrupciós aktivistái.

A jachtról szóló jelentést hétfőn, Navalnij újabb bírósági ügyének ítélethirdetése előtt hozták nyilvánosságra – azóta már bűnösnek is találták csalás vádjában Navalnijt, aki akár 13 év börtönt is kaphat a jelenleg is zajló 2,5 éves börtönbüntetése mellé.

A 140 méter hosszú, 2020 februárjában elkészült Scheherezade a világ egyik legnagyobb jachtja, értéke a SuperYachtFan olal szerint 700 millió dollár, vagyis több, mint 230 milliárd forint. A jachtnak hat fedélzete van, a fő fedélzeten hat vendégkabin, egy hivatalos étkező, egy szalon-spa, masszázsszobák, szaunák, egy edzőterem, valamint búvár- és horgászfelszerelések találhatók – állítják Navalnij munkatársai. Március elején a The New York Times arról számolt be, hogy a Scheherazade két helikopter-leszállóval rendelkezik, valamint „egy úszómedencével, amelynek visszahúzható fedele táncparketté alakítható”, a fürdőszobáiban pedig aranyozott szerelvények találhatók.

Az egyik felső fedélzeten egy hatalmas nappali, egy étkező, két VIP-kabin, illetve egy elektromos versenyzongora található, amely a legénység szerint képes magától játszani mindenféle szerzeményeket. A jachton van még biliárdterem, három kandalló – az egyik fatüzelésű, ami állítólag még a luxusjachtokon is ritkaságnak számít.

Méretéből adódóan is különlegesnek számít a Scheherezade, ugyanis jelenleg csak 14 darab, 140 méternél hosszabb jacht létezik, a New York Times szerint pedig ez az egyetlen közülük, amelynek nem ismert a nyilvánosság előtt a tulajdonosa. Papíron egy Marshall-szigeteki offshore cégé a hajó, ami alapján vagy egy közel-keleti milliárdos, vagy egy szuperkapcsolatokkal rendelkező orosz lehet a tulajdonos, spekulált a lap.

Csak közvetett módon köthető Putyinhoz

Navalnij csapata nem közvetlen dokumentumokkal bizonygatja, hogy a hajó Putyiné, hanem azzal, hogy a legénység egy részét az orosz a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adja, írja a Meduza orosz független lap.

A legénység névsora alapján Navalnijék úgy tudják, hogy 23-an dolgoznak a hajón, amelynek kapitánya, Guy Bennet-Pearce brit állampolgár, de mindenki más orosz. A legénység tagjainak útlevelét és kiszivárgott légi utazási adatokat felhasználva megállapították, hogy az érintett személyek szinte menetrend szerint repkednek Olaszországba. A 23 fős legénység legalább felének van FSZB-kötődése, állítja az oknyomázást vezető Marija Pevcsih. A New York Times korábbi megkeresésére ugyanakkor Bennet-Pearce kapitány tagadta, hogy a hajónak bármi köze lenne Putyinhoz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!