Kék-sárga fagyival tartottak jótékonysági napot szombaton az olasz cukrászdák

2022. március 19. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fagyival Ukrajnáért címmel jótékonységi fagylaltozásra invitáltak szombaton az olasz cukrászdák, hogy adományokat gyűjtsenek a háború sújtotta Ukrajnának. A szombat amúgy is a legforgalmasabb napja az olasz fagyizóknak, szinte mindenki visz haza ebéd utánra egy kis ezt-azt. Március 19-e ráadásul apák napja az országban, ilyenkor a megszokottnál is többen mennek cukiba. Az apák napja szimbolikus dátum is: a fagylaltosok így emlékeznek meg az ukrajnai apákról, akik kénytelenek voltak elszakadni családjuktól, gyermekeiket pedig idegenekre bízni, amikor a frontra indultak.

A kezdeményezéshez rengeteg fagylaltozó csatlakozott, hogy két ízben, egy sárga és egy kék színű fagylaltot kínáljanak. Az adományok gyűjtéséhez mindenhol egy perselyt raktak ki, az összegyűlt pénzről pedig nem kellett nyugtát adniuk (a blokk kiállítását és átadását amúgy rendkívül komolyan veszik az olaszok).

Na de milyen fagyi az, ami kék-sárga?

Az ukrán zászló színeit idéző kombináció megalkotásához bármilyen hozzávalót felhasználhattak a cukrászok. A szervezők ajánlottak is két receptet, amelyet a helyi Bagaméri Gianfrancesco Cutelli bocsátott rendelkezésükre: a mester a kék joghurtfagylalthoz a Délkelet-Ázsiában ételfestékként használt pillangós borsóvirágot (clitoria ternatea) ajánlotta. Alternatívaként javasolta a spirulinát, ami egy 3,5 milliárd éves algafaj, nálunk is tenyésztik, méghozzá reaktorokban. A sárga fagyira alapból sáfrányt mondott a fagyiszaki, alternatívaként pedig kurkumát. Ha valakinek ezek az anyagok nem álltak rendelkezésre, természetesen egyéb színezéket is elfogadtak a szervezők, a hangsúly a jótékonyságon volt, nem a fine-gelatingon.

Sok helyen végül a kék fagyi a megmagyarázhatatlan okokból népszerű hupikék törpikék íz lett, helyi nevén a gelato puffo, a sárga pedig a zuppa inglese, ami eredetileg egy krémes, áztatott piskóta alapú torta, de fagyiként is kedvelt.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!