A szlovák miniszterelnök már bánja, hogy nem ment el Kijevbe a lengyel és a szlovén kormányfővel

2022. március 17. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország, Csehország és Szlovénia kormányfője kedden Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoztak. Eduard Heger szlovák kormányfő viszont a szlovák biztonsági erők tanácsára nem utazott el az ukrán fővárosba, de most egy interjúban arra utalt, hogy ezt azóta már megbánta.

A Paraméter felvidéki magyar újság cikke szerint Heger a TV JOJ-nak arról beszélt, hogy az egész találkozót Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezdeményezte. Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e jobb gesztus egy asztalnál ülni Ukrajna képviselőivel, a miniszterelnök azt felelte, hogy „de igen”. Azt mondta, nem félelemből maradt távol a találkozótól, és ha újra kapna egy ilyen felkérést, akkor vélhetően másként döntene.

Petr Fiala cseh miniszterelnököt is figyelmeztették a biztonsági kockázatokról, de ő nem sokat gondolkodott, hogy részt vegyen-e a találkozón. Fiala később burkoltan kritizálta is Hegert távolmaradása miatt. „Vannak olyan helyzetek, amikor magunknak kell döntenünk. Én így döntöttem. Én nem bújok el holmi javaslatok és tárgyalások mögé” – mondta.

Orbán Viktor, aki magyar kormányfőként egyben 2022 júliusáig a Visegrádi Csoport elnökségét is ellátja, nem utazott el a találkozóra. Akkor kérdéseinkre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egy mondatban válaszolt: „A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!